Dezerty bez lepku

Najlepšie dezerty s čokoládou bez múky

Vedeli ste, že dnes je Medzinárodný deň čokolády? Rozhodla som sa preto, že dám dokopy zopár koláčikov z mojej kuchyne, v ktorých hrá hlavnú úlohu čokoláda a navyše – sú bez zrnka múky, takže si na nich môžu pochutiť aj bezlepkáči, či fitnesáci (lebo niektoré sú aj bez cukru :))

CVIKLOVO-ČOKOLÁDOVÁ TORTA A’LA BROWNIE

10428494_1110677805625239_4882069201997107447_n

Potrebujeme:
200g čokolády s vysokým % kakaa
250g uvarenej červenej repy (varíme v šupe asi 1h)
malé espresso (tzv. picollo)
5 lyžíc kakaa
lyžička kopcovitá vínneho kameňa
100g masla
5 vajec
70g xylitolu
hrsť hrozienok
hrsť – dve orechov

Cviklu uvaríme, ošúpeme, nakrájame na kocky a rozmixujeme ponorným mixérom. Môžeme priliať trošičku vody, aby sa nám lepšie rozmixovala. Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu, pridáme kávu a maslo. Miešame, kým nie sú všetky zložky rozpustené a prepojené. Odložíme ju bokom, aby mierne vychladla.
Vajíčka si rozdelíme na žĺtka a bielky. Z bielok vyšľaháme sneh, ktorý zmiešame s xylitolom. Začneme miešať žĺtka a postupne a VEĽMI opatrne začneme primiešavať čokoládu. Treba byť veľmi opatrný, aby sa nám vajcia nezrazili. Radšej pridávajte čokoládovú zmes po lyžičkách. Primiešame rozmixovanú cviklu, kakao, prášok do pečiva, hrozienka, oriešky a zamiešame. Potom opatrne primiešame vyšľahané bielky s cukrom. Nemiešame dlho, aby sneh nesplasol a nalejeme do formy. Pečieme na 180st. asi 45 minút. Skúšame špáradlom, keďže každá rúra pečie inak. Na záver posypeme kvalitným kakaom a môžeme podávať aj so šľahačkou alebo s ovocím

SKUTOČNE ČOKOLÁDOVÁ TORTA 

10451163_1110784045614615_3564491925568910855_n

Recept tu

ČOKOLÁDOVO-HRUŠKOVÝ KOLÁČ

12034335_1221775694515449_3449198456360501768_o

Recept tu

KÁVOVÝ ZÁKUSOK S MASCARPONE 11222914_1233852516641100_3717385678456221782_o

Recept tu

NAHÁ TORTA

12248173_1257708590922159_4446434262220082334_o

Recept tu

ČOKOLÁDOVÁ TORTA S BANÁNOVO-ARAŠIDOVO-MASCARPONE KRÉMOM

12244551_1262215113804840_4664712559250765031_o

Recept tu

ORECHOVO-KOKOSOVO-HRUŠKOVÝ KOLÁČ

12485836_1297799590246392_350200660490311068_o

Recept tu

ČOKOLÁDOVÉ MINIKOLÁČIKY S HORÚCIMI MALINAMI 

12513667_1315725525120465_7879696917543014608_o

Recept tu

NADÝCHANÁ MÄTOVÁ DOBROTA

12716394_1319395138086837_6536460903885339429_o

Recept tu

MÄTOVO – STRACCIATELLOVÁ TORTA

12841395_1337361942956823_8284182160417892053_o

Potrebujeme:
Na korpus:
100 g masla
100 g tmavej mätovej čokolády
3 celé vajcia
Na krém:
300 g gréckeho jogurtu
250 ml šľahačkovej smotany aspoň 30%
1 stužovač šľahačky
250 g tvarohu
250 g mascarpone alebo ricotty
2 lyžice xylitolu (alebo viac podľa chuti)
100 g tmavej mätovej čokolády
2 – 3 lyžice brandy alebo rumu (možné vynechať)Postup:
Korpus si pripravíme týmto spôsobom: https://www.facebook.com/833897606636595/photos/pb.833897606636595.-2207520000.1457200836./1262215113804840/?type=3&theaterKým korpus chladne, pripravíme si krém: šľahačku vyšľaháme so stužovačom, pridáme tvaroh, mascarpone/ricottu, grécky jogurt a xylitol. Čokoládu nastrúhame nahrubo do osobitnej misy a potom pomaly zapracujeme do krému. Celú zmes natrieme na korpus a dáme vychladiť cez noc. Pred podávaním posypeme strúhanou čokoládou.

ORECHOVÁ TORTA S MALINOVOU GANACHE POLEVOU

13173529_1397966746896342_5059015591965340996_o

Recept tu

BEZLEPKOVÉ TARTALETKY S MALINOVOU GANACHE POLEVOU A MALINAMI

13161734_1398777730148577_7991148416086480486_o

Recept tu

KOKOSOVÉ TYČINKY

IMGP1583-982x652

Potrebujeme:

1 šálka strúhaného kokosu (najlepšie v bio kvalite)

4 lyžice tekutého sladidla (javorový sirup, agáve sirup, med) alebo podľa chuti

3 lyžice rozpusteného kokosového oleja

5 lyžíc kokosovej smotany

100 g vysokopercentnej čokolády na polevu

Kokos dáme do mixéra a s nožmi v tvare S mixujeme, kým sa nezačne tvoriť lepivá hmota. Do tejto hmoty pridáme 2 lyžice rozpusteného kokosového oleja, sladidlo, smotanu a mixujeme ďalej. Vo vodnom kúpeli si rozpustíme čokoládu s lyžicou kokosového oleja. Z kokosovej hmoty vytvarujeme menšie kôpky, ak sa s cestom nedá pracovať, dáme ho na chvíľu do chladničky. Kôpky poukladáme na mriežku a lyžičkou polejeme rozpustenou čokoládou. Na 30 minút umiestnime na chladné miesto, aby stuhli.

ČOKOLÁDOVO OVOCNÁ TORTA S BAZOVÝM ŽELÉ

IMGP2877

Recept tu

ŠKAREDÁ TORTA S OVOCÍM A SLANÝM KARAMELOM

IMGP3604 (1)

Recept tu

ŠŤAVNATÝ MAKOVO ČEREŠŇOVÝ KOLÁČ S RICOTTOVÝM KRÉMOM

IMGP3626

Recept tu

ČOKOPOHÁR S OVOCÍM

IMGP3239

Potrebujeme (na 1 pohár, z ktorého sa ale iste nasýtia aj dvaja):

100 g vysokopercentnej čokolády (moja mala 74%)

1 žĺtok

1 lyžica cukru (kokosového)

100 ml šľahačky

ovocie

oriešky (pistácie)

Pripravíme si tri misky. Je fajn, keď máte všetko vopred pripravené, pretože to pôjde rýchlo. Do prvej misky nalámeme čokoládu, do druhej misky dáme žĺtok s cukrom a vymiešame ho do peny a v tretej miske vyšľaháme šľahačku. Pripravíme si vodný kúpeľ: nad hrniec s pariacou sa vodou dáme misku s čokoládou a miešame, kým sa úplne nerozpustí. Potom ju zložíme a necháme chvíľu vychladnúť. Potom nad paru dáme druhú misku – s vyšľahaným žĺtkom a cukrom, kratučko ju prešľaháme, aby žĺtky neboli surové a odstavíme. Musíme odhadnúť správnu dĺžku času, kedy bude žĺtko nad parou, inak sa nám môže podariť “praženica nad parou”. K žĺtkam vmiešame čokoládu a šľahačku, už len zľahka premiešame a nalejeme do pohára/pohárov. Dáme do chladničky vychladnúť. Potom ozdobíme šľahačkou alebo jogurtom, ovocím a nasekanými pistáciami.

 

Tieto recepty a ešte oveľa viac nájdete aj v mojich knihách Moje skvelé jedlo a Moje skvelé koláčiky

 

Pridaj komentár