Vedeli ste, že dnes je Medzinárodný deň čokolády? Rozhodla som sa preto, že dám dokopy zopár koláčikov z mojej kuchyne, v ktorých hrá hlavnú úlohu čokoláda a navyše – sú bez zrnka múky, takže si na nich môžu pochutiť aj bezlepkáči, či fitnesáci (lebo niektoré sú aj bez cukru :))
CVIKLOVO-ČOKOLÁDOVÁ TORTA A’LA BROWNIE
Potrebujeme:
200g čokolády s vysokým % kakaa
250g uvarenej červenej repy (varíme v šupe asi 1h)
malé espresso (tzv. picollo)
5 lyžíc kakaa
lyžička kopcovitá vínneho kameňa
100g masla
5 vajec
70g xylitolu
hrsť hrozienok
hrsť – dve orechov
Cviklu uvaríme, ošúpeme, nakrájame na kocky a rozmixujeme ponorným mixérom. Môžeme priliať trošičku vody, aby sa nám lepšie rozmixovala. Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu, pridáme kávu a maslo. Miešame, kým nie sú všetky zložky rozpustené a prepojené. Odložíme ju bokom, aby mierne vychladla.
Vajíčka si rozdelíme na žĺtka a bielky. Z bielok vyšľaháme sneh, ktorý zmiešame s xylitolom. Začneme miešať žĺtka a postupne a VEĽMI opatrne začneme primiešavať čokoládu. Treba byť veľmi opatrný, aby sa nám vajcia nezrazili. Radšej pridávajte čokoládovú zmes po lyžičkách. Primiešame rozmixovanú cviklu, kakao, prášok do pečiva, hrozienka, oriešky a zamiešame. Potom opatrne primiešame vyšľahané bielky s cukrom. Nemiešame dlho, aby sneh nesplasol a nalejeme do formy. Pečieme na 180st. asi 45 minút. Skúšame špáradlom, keďže každá rúra pečie inak. Na záver posypeme kvalitným kakaom a môžeme podávať aj so šľahačkou alebo s ovocím
SKUTOČNE ČOKOLÁDOVÁ TORTA
Recept tu
ČOKOLÁDOVO-HRUŠKOVÝ KOLÁČ
Recept tu
KÁVOVÝ ZÁKUSOK S MASCARPONE
Recept tu
NAHÁ TORTA
Recept tu
ČOKOLÁDOVÁ TORTA S BANÁNOVO-ARAŠIDOVO-MASCARP
Recept tu
ORECHOVO-KOKOSOVO-HRUŠKOVÝ
Recept tu
ČOKOLÁDOVÉ MINIKOLÁČIKY S HORÚCIMI MALINAMI
Recept tu
NADÝCHANÁ MÄTOVÁ DOBROTA
Recept tu
MÄTOVO – STRACCIATELLOVÁ TORTA
Na korpus:
100 g masla
100 g tmavej mätovej čokolády
3 celé vajciaNa krém:
300 g gréckeho jogurtu
250 ml šľahačkovej smotany aspoň 30%
1 stužovač šľahačky
250 g tvarohu
250 g mascarpone alebo ricotty
2 lyžice xylitolu (alebo viac podľa chuti)
100 g tmavej mätovej čokolády
2 – 3 lyžice brandy alebo rumu (možné vynechať)Postup:
Korpus si pripravíme týmto spôsobom: https://www.facebook.com/
ORECHOVÁ TORTA S MALINOVOU GANACHE POLEVOU
Recept tu
BEZLEPKOVÉ TARTALETKY S MALINOVOU GANACHE POLEVOU A MALINAMI
Recept tu
KOKOSOVÉ TYČINKY
Potrebujeme:
1 šálka strúhaného kokosu (najlepšie v bio kvalite)
4 lyžice tekutého sladidla (javorový sirup, agáve sirup, med) alebo podľa chuti
3 lyžice rozpusteného kokosového oleja
5 lyžíc kokosovej smotany
100 g vysokopercentnej čokolády na polevu
Kokos dáme do mixéra a s nožmi v tvare S mixujeme, kým sa nezačne tvoriť lepivá hmota. Do tejto hmoty pridáme 2 lyžice rozpusteného kokosového oleja, sladidlo, smotanu a mixujeme ďalej. Vo vodnom kúpeli si rozpustíme čokoládu s lyžicou kokosového oleja. Z kokosovej hmoty vytvarujeme menšie kôpky, ak sa s cestom nedá pracovať, dáme ho na chvíľu do chladničky. Kôpky poukladáme na mriežku a lyžičkou polejeme rozpustenou čokoládou. Na 30 minút umiestnime na chladné miesto, aby stuhli.
ČOKOLÁDOVO OVOCNÁ TORTA S BAZOVÝM ŽELÉ
Recept tu
ŠKAREDÁ TORTA S OVOCÍM A SLANÝM KARAMELOM
Recept tu
ŠŤAVNATÝ MAKOVO ČEREŠŇOVÝ KOLÁČ S RICOTTOVÝM KRÉMOM
Recept tu
ČOKOPOHÁR S OVOCÍM
Potrebujeme (na 1 pohár, z ktorého sa ale iste nasýtia aj dvaja):
100 g vysokopercentnej čokolády (moja mala 74%)
1 žĺtok
1 lyžica cukru (kokosového)
100 ml šľahačky
ovocie
oriešky (pistácie)
Pripravíme si tri misky. Je fajn, keď máte všetko vopred pripravené, pretože to pôjde rýchlo. Do prvej misky nalámeme čokoládu, do druhej misky dáme žĺtok s cukrom a vymiešame ho do peny a v tretej miske vyšľaháme šľahačku. Pripravíme si vodný kúpeľ: nad hrniec s pariacou sa vodou dáme misku s čokoládou a miešame, kým sa úplne nerozpustí. Potom ju zložíme a necháme chvíľu vychladnúť. Potom nad paru dáme druhú misku – s vyšľahaným žĺtkom a cukrom, kratučko ju prešľaháme, aby žĺtky neboli surové a odstavíme. Musíme odhadnúť správnu dĺžku času, kedy bude žĺtko nad parou, inak sa nám môže podariť “praženica nad parou”. K žĺtkam vmiešame čokoládu a šľahačku, už len zľahka premiešame a nalejeme do pohára/pohárov. Dáme do chladničky vychladnúť. Potom ozdobíme šľahačkou alebo jogurtom, ovocím a nasekanými pistáciami.
Tieto recepty a ešte oveľa viac nájdete aj v mojich knihách Moje skvelé jedlo a Moje skvelé koláčiky
Pridaj komentár