Školský rok je tu a určite každej mamičke školáka už teraz vŕta v hlave, čo dať svojmu milovanému dieťatku na desiatu do školy. Práve preto som si pre Vás pripravila tento článok s tipmi na nátierky, ktoré chutia mne a mojim deťom. A mohli by aj Vám a Vaším ďeťom 🙂 Verím, že si nejakú iste vyberiete 🙂
V tomto článku zase nájdete moje minuloročné tipy na sladké desiate, oveľa viac tipov, čo zabaliť školákovi na desiatu, aby mal dostatok energie, nájdete v mojich knihách Moje skvelé jedlo alebo Moje skvelé koláčiky.
Okrem masla, šunky a syra je veľa možností, čo natrieť na chlebík. A keď už sme pri chlebíku – chlebík, či pečivo, by malo byť vyrobené z kvalitnej múky, zdravé, ideálne kváskové. O tom, ako si založiť kvások a ako pečieme už 8 rokov chlebík my, sa dočítate tu. Viem však, že nie vždy sú podmienky, či čas na kváskové pečenie, občas neuškodia ani kvasnice – skvelé a rýchle sú napríklad tieto domáce žemličky. Alebo tieto žemle, či pletenky. Viac receptov na domáce pečivo nájdete v kategórii Chlieb/pečivo/pizza.
Keď už máme na čo natierať, môžeme sa pustiť do prípravy nátierky 🙂 Tu je zopár odo mňa.
DOMÁCA LUČINA
Tento recept možno už mnohí poznáte, no keďže túto domácu dobrotu používam ako základ aj do iných nátierok, pridávam ju ako základný recept aj sem.
Potrebujeme:
1 veľký biely smotanový jogurt (400 g)
1 kyslú smotanu (250 g)
štipku soli
voliteľné: mrazený domáci kôpor, iné bylinky, prípadne cesnak alebo urobiť nesolenú verziu a použiť ju do tiramisu miesto mascarpone.
Pomer jogurtu a smotany nie je podstatný, podarí sa Vám to pri akomkoľvek pomere. Všetko spolu lyžicou zmiešame a prelejeme do utierkou vystlaného sitka. Sitko vložíme do nádoby, kde bude môcť odtekať srvátka. Dáme do chladničky na cca 8 hodín, potom dochutíme podľa seba a môžeme natierať na čerstvý chlieb alebo pečivo. Ideálne túto lahodnú chuť dopĺňa čerstvá zelenina.
NÁTIERKA Z PEČENEJ HOKKAIDO TEKVICE
Potrebujeme:
½ veľkej tekvice hokkaido
asi 6 strúčikov cesnaku
5 lyžíc domácej lučiny (recept vyššie)
štipku soli
olej na pokvapkanie tekvice
hrsť pažítky
pol lyžičky dijónskej horčice
mleté čierne korenie
Tekvicu rozkrojíme, zbavíme semianok (šupku ponecháme), nakrájame na mesiačiky, pokvapkáme olejom, posypeme soľou, pridáme neošúpaný cesnak a dáme piecť do rúry na 180 stupňov na asi 20 minút. Potom vyberieme, necháme vychladnúť, cesnak ošúpeme a spolu s tekvicou preložíme do mixéra. Pridáme horčicu, domácu lučinu, pažítku a rozmixujeme na hladkú nátierku. Ochutnáme a podľa chuti môžeme ešte pridať mleté čierne korenie, či soľ alebo cesnak. Cesnaku sa nemusíme báť, neošúpaný nám v rúre nezhorí a nezhorkne, naopak, dostane sladkastú chuť.
VAJÍČKOVÁ NÁTIERKA, recept tu.
JEMNÁ KURACIA PAŠTÉTA S JABLKAMI, BRANDY A ROZMARÍNOM
Potrebujeme:
1 cibuľa
1 balenie kuracích pečienok
1 jablko
štamperlík brandy (pre deti nahraďte vodou)
125g mäkkého masla
soľ, korenie
vetvička rozmarínu
Cibuľu nakrájame na drobno. Na kúsku masla ju osmažíme dozlatova, pridáme umyté, očistené a nakrájané kuracie pečienky a sprudka ich orestujeme. Pridáme na kocky pokrájané jablko, prikryjeme pokrievkou a dusíme. Po 3 minútach prilejeme za štamperlík brandy, premiešame a opať dusíme asi 10 minút, kým nie sú pečienky celkom udusené. Na záver zmes posolíme, okoreníme, pridáme nasekaný rozmarín a preložíme spolu so zvyškom masla do mixovacej nádoby. Zmes mixujeme do hladka, ochutnáme a prípadne ochutíme. Preložíme do uzatvárateľného pohára a odložíme na chladné miesto. Podávame na čerstvej bagete alebo chlebe.
GUACAMOLE (avokádová nátierka)
Toto je moja najobľúbenejšia nátierka, treba však vybrať správne avokádo. Ako na to sa spolu s receptom dozviete tu.
HUMMUS
Potrebujeme:
1 šálka cíceru
½ šálky vody z uvareného cíceru
2 strúčiky cesnaku
šťava z ½ citróna
soľ
korenie
6 lyžíc olivového oleja
4 lyžice tahini (sezamovej pasty)
čerstvý koriander alebo petržlenová vňať na ozdobu
Cícer deň vopred nasypeme do hrnca a zalejeme vodou. Na druhý deň vodu vymeníme za čerstvú. Cícer varíme asi 40 minút, kým nie je mäkký. Potom ho zlejeme, ale odložíme si bokom asi ½ šálky vody. Uvarený cícer a ostatné suroviny vložíme do mixéra a rozmixujeme na hladkú masu, podľa potreby dolievame odloženú vodu. Rozmixovanú nátierku preložíme do misy a ozdobíme kvapkami olivového oleja, dochutíme bylinkami, korením a soľou.
HOKKAIDO HUMMUS, recept tu
TVAROHOVO-RUKOLOVÁ NÁRIERKA
Potrebujeme:
1 tvaroh (ja som dala hrudkovitý) prípadne 250 g domácej lučiny
vrecko rukoly
soľ, korenie
olivový olej
Postup:
Do mixovacej nádoby vložíme umytú rukolu, soľ, korenie a olivový olej (2-3 lyžice). Tyčovým mixérom rozmixujeme rukolu na hladké pesto, pridáme tvaroh a ešte raz rozmixujeme. Podľa potreby dosolíme a dokoreníme. Podávame s čerstvým chlebom, či knackebrotom
BYLINKOVÉ MASLO
Potrebujeme:
250 g masla
štipku soli
obľúbené bylinky (alebo aj cesnak)
Maslo necháme zmäknúť a potom doň pridáme nasekané bylinky, prípadne bylinkové pesto, či cesnak. Podávame nielen ako základ do nátierok, ale i na pečené mäso. Zatočíme do papiera na pečenie, prípadne vrecka a necháme stuhnúť v chladničke.
HUMMUS Z MEDVEDIEHO CESNAKU, recept tu
DROŽĎOVÁ NÁTIERKA
Potrebujeme:
1 kocku droždia
3 vajcia
1 cibuľu
tuk na pečenie
soľ, korenie
Vajíčka si rozšľaháme spolu so soľou a korením. Na panvici orestujeme cibuľu, ked je sklovitá, pridáme droždie, ktoré necháme rozpustiť. Treba znížiť teplotu a miešať, aby nezhorelo. Nebojte sa, nie je to nič zložité. Keď je droždie roztopené a spojené s cibuľkou do lepkavej hmoty, pridáme vajíčkovú zmes. Miešame až kým nám nezhustne táto praženica do požadovanej hustoty (kto má rád redšiu praženicu, mieša kratšie). Môžeme ju natierať na chlieb/hrianku/pečivo alebo vyjedáme lyžičkou. Pridáme čerstvú zeleninu a podávame.
CÍCEROVÁ NÁTIERKA S TOFU
Potrebujeme:
Uvarený cícer (alebo v konzerve)
tofu (ideálne údené)
cesnak 2 strúčiky
mletá červená paprika
2 lyžičky horčice
Všetko spolu rozmixujeme, natrieme na pečivo alebo zeleninu a vychutnávame.
BRYNDZOVÁ NÁTIERKA NA DOMÁCOM CHLEBE
Zmäknuté maslo, čerstvá bryndza, pažítka, žerucha – všetko zmiešať.
NÁTIERKA Z KAČACEJ PEČENE S VÍNOVÝM ŽELÉ (pre deti bez želé), recept tu.
Viac (nielen) desiatových tipov nájdete v kategórii pre školáka a v mojich knihách
Moje skvelé jedlo a Moje skvelé koláčiky 🙂
Pridaj komentár