Ja viem, že v decembri sa pečie skôr vianočné drobné pečivo, ale čo urobíte, ak má niekto narodeniny? Zapichnete mu sviečky do lineckých koláčikov? A tak vám ponúkam inšpiráciu na takúto jednoduchú narodeninovú tortu, ktorú zvládnete ľavou zadnou a môžete ju upiecť k narodeninám kedykoľvek. Kakaový korpus doplnený sviežim tvarohovým krémom s ovocím, aké len máte radi. Jednoducho – jeden kúsok nestačí!
Na korpus (2 tortové formy) potrebujeme:
10 vajec
180g cukru
240g hladkej špaldovej múky
60g kakaa
10 lyžíc oleja
prášok do pečiva (s vínnym kameňom)
štipku soli
1 vanilkový cukor
Cesto je určené pre dve tortové formy s priemerom 26 cm.
Na krém potrebujeme:
500g krémového tvarohu
360ml šľahačkovej smotany 33%
vanilku (v prášku alebo vanilkový cukor) podľa chuti
cukor podľa chuti (ja som dala asi 5 lyžíc práškového cukru)
Ešte potrebujeme:
ovocie, ríbezľový džem
Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky. Bielky vyšľaháme so štipkou soli do takmer tuhého snehu a pridáme na 3x cukor a vanilkový cukor. Teraz dobre šľaháme, aby bol sneh pevný, po vytiahnutí metličiek držal tvar. Pokojne šľahajte dlhšie, aby bol sneh naozaj tuhý. Do cukrového snehu potom postupne po jednom zašľahávame žĺtky a olej po lyžiciach – na striedačku. Potom pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva a s kakaom (môžeme preosiať, aby neboli hrudky). Vymiešame cesto, ktoré rozdelíme do 2 foriem vystlaných papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov asi 15 – 20 minút (záleží od rúry).
Po upečení necháme korpusy vychladnúť, prerežeme ich a naplníme krémom. Ten si pripravíme jednoducho tak, že šľahačku vyšľaháme do tuha, tvaroh rozmiešame s cukrom a s vanilkou a pridáme vyšľahanú šľahačku. Vznikne nám hladký krém, ktorým potrieme korpusy, obložíme ovocím. Druhý korpus som potrela aj domácim ríbezľovým džemom a až potom tvarohovým krémom s ovocím. Na záver tortu ozdobíme a podávame.
Pridaj komentár