Rumové guľky z BB pudingu
250 g BB pudingu (1 škatuľka)
125 g zmäknutého masla
200 g práškového cukru
200 g mletých orechov
rum podľa chuti a konzistencie cesta
višne v alkohole (podľa počtu guliek)
kokos na obaľovanie
Tento recept nájdete aj v mojej prvotine – Moje skvelé jedlo. Orechy zomelieme, maslo nakrájame na menšie kúsky a všetko spolu aj s pudingovým práškom dáme do misky. Prilejeme rum podľa toho, ako intenzívne rumové guľky chceme mať a tiež podľa konzistencie – aby sa nám s cestom dobre pracovalo a dobre premiešame. V ruke vytvarujeme placku, do ktorej vložíme višňu v alkohole a vytvarujeme guľôčku. Tú potom obalíme v kokose a vložíme do košíčka. Tieto guľky miznú raketovou rýchlosťou. Z uvedeného množstva výjde asi 34 kusov (ale záleží od veľkosti guliek).
Burizónové guľky (bez lepku)
2 balíčky neochutených burizónov
1 salko
300 g cukru
250 g masla
V hrnci so širším a hrubším dnom na miernom ohni rozpustíme cukor na karamel. Keď je úplne rozpustený, pomaly prilievame salko. Stále a dobre miešame, aby sa tieto dve suroviny spojili. Dobre zmiešame, odstavíme zo zdroja tepla a pridáme na kocky nakrájané maslo. Dobre miešame, aby sa opäť všetko spojilo. Trvá to trošku dlhšie. Biele burizóny nasypeme do misky a nalejeme na ne karamelovú zmes, dobre premiešame. Necháme 10 minút vychladnúť a potom z nich mokrými rukami tvarujeme guľôčky. Tie ukladáme do košíčkov a na záver dáme stuhnúť na chladnejšie miesto.
Čokoládová saláma
3 – 4 tortové oblátky
balíček kandizovaného ovocia
2 hrste hrozienok (brusníc alebo iného suš. ovocia)
150 g zmesi orechov – všetko podľa chuti (lieskovce, vlašské orechy, mandle)
3 vajcia
150 g práškového cukru
2 lyžice kakaa
250 g masla
Tento recept robievala ešte moja babka, je skvelý, ak potrebujete minúť zvyšné tortové oblátky, ktoré vám zostali napríklad z prípravy grilážok. Tortové oblátky nalámeme na drobné kúsky, orechy nasekáme a opečieme na suchej panvici (aby mali výraznejšiu chuť). Spolu s kandizovaným a sušeným ovocím všetko vložíme do misky a premiešame. V druhej miske si nad parou vyšľaháme vajcia s cukrom a kakaom. Za stáleho miešania pridávame po kúskoch maslo. Musíme dávať pozor, aby zmes nevrela. Keď je masa dobre vyšľahaná, nalejeme ju na zmes ovocia, oblátok a orechov. Dobre premiešame. Hotovú zmes opatrne navrstvíme na potravinovú fóliu a vytvarujeme valček, prípadne fóliou vystelieme srnčí chrbát a zmes doň vysypeme. Necháme dobre stuhnúť, ideálne v mrazničke a až potom krájame. Pred podávaním obalíme v kokose.
Šuhajdy s bielou čokoládou a makom (bez lepku)
400 g bielej čokolády
1 lyžicu kokosového oleja
50 g hrozienok (alebo sušených sliviek)
0,5 dcl rumu (prípadne viac – podľa chuti). Ak chcete nealko verziu, použite vodu
½ lyžičky škorice
75 g mletého maku
celý mak na ozdobenie
papierové košíčky
Do misky nasypte hrozienka a zalejte ich rumom (vodou). Nechajte zmäknúť približne hodinku. Potom alkohol (vodu) zlejte a rozmixujte ich spolu s makom a škoricou. Maková plnka je hotová.
Čokoládu s kokosovým olejom rozpustite nad parou do hladka. Pripravte si košíčky, z uvedeného receptu výjde asi 15 košíčkov (väčšej veľkosti). Na dno košíčka dajte za lyžicu čokoládovej zmesi, potom pridajte makovú plnku, prstom ju utlačte, aby vznikla nízka plochá vrstva. Potom plnku zalejte zvyšnou čokoládou, posypte makom na ozdobu a dajte stuhnúť do chladu.
Pridaj komentár