Pred pár dňami som sa stretla s požiadavkou na koláčik, ktorý by bol bez lepku, vajec, orieškov, kakaa aj bez mlieka. Povedala som si „hm, tak taký som ešte nerobila“ a už v hlave splietala nápady, ako splniť aj túto zapeklitú úlohu. Okrem toho som chcela taký, s ktorým by bolo minimum námahy, neobsahoval veľa surovín a bol naviac aj nepečený. Myslím, že sa podarilo a naviac je aj bez cukru 🙂 Jahody sa, samozrejme, dajú obmeniť aj za iné ovocie a tento koláčik tak robiť v rôznych chuťových obmenách.
Na korpus potrebujeme:
75 g bezlepkových vločiek
1 banán
Na krém potrebujeme:
200 ml kokosovej smotany
40 g kokosu v BIO kvalite
jahody na ozdobenie
Uvedená dávka je určená na tortovú formu s priemerom 16 cm.
Postup je veľmi jednoduchý. Vločky zomelieme (môžeme použiť ovsené vločky bez lepku, prípadne pšenové, či iné prirodzene bezlepkové vločky) na múku a zmiešame ju s roztlačeným banánom. Dáme vychladiť, potom naň rozotrieme krém. Smotanu vyšľaháme tak, ako klasickú šľahačku mixérom. Ak sa nám zdá, že to nejde, ešte chvíľku šľaháme, pridáme kokos a vyšľaháme jemný krém. Ochutnáme a ak sa nám zdá málo sladký, prisladíme. Ja som nesladila, mám rada jemne sladkú chuť kokosovej smotany a kokosu. Krém rozotrieme na korpus a necháme vychladnúť. Vďaka banánu korpus zmäkne a horšie sa s ním manipuluje, preto odporúčam pred krájaním dať celú tortu do mrazničky. Ozdobíme jahodami a čím len chceme (a môžeme), ja by som použila ešte aj čokoládové hobliny alebo polevu. Dobrú chuť 🙂
Pridaj komentár