Moja najobľúbenejšia jesenná činnosť v záhrade je zber orechov. Nevadí mi ísť pod strom aj 2x denne a prehŕňať sa v šuštiacom lístí s vidinou objavenia malých hnedých guľôčok. Pri lúpaní orechov už ale až taká ochotná nie som, moje nechty si to vždy odnesú, no stačí si predstaviť lahodnú chuť bábovky a lúskam o 106. Ako aj včera. A vy si dnes môžete pripraviť túto skutočne delikátnu bábovku, ktorá nie je vôbec suchá a navyše ju jemne doladia sušené brusnice. Taká jesenná delikatesa k teplým večerom a čajom. Vyskúšate?
Potrebujeme:
1 šálku mletých orehov
1 šálku hladkej špaldovej múky
1 prášok do pečiva
1 lyžicu škorice
¾ šálky cukru
3 vajcia
½ šálky oleja
½ šálky mlieka
1-2 hrste sušených brusníc
olej a orechy na vysypanie formy
Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky. Žĺtky vymiešame s cukrom, pridáme múku, prášok do pečiva, orechy, škoricu, mlieko a olej. Vypracujeme hladké cesto, do ktorého opatrne primiešame sneh z vyšľahaných bielok a na záver brusnice. Bábovkovú formu vymažeme olejom a vysypeme orechmi. Cesto do formy opatrne nalejeme a dáme piecť do rúry na 180 stupňov na asi 45 minút. Po upečení bábovku necháme asi 10 minút vychladnúť, potom opatrne oddelíme upečenú bábovku od formy a vyklopíme na tanier. Posypeme práškovým cukrom a podávame.
2 Responses
Mery
Mohla by som namiesto vlasskych orechov pouzit mandlovu muku, nie?:)
moje.jedlo
Myslím, že by to šlo 🙂