Jednoduché kysnuté cesto, ktoré môžete použit ako na slano, tak i na sladko. Tak som urobila tiež dve verzie – lekvárovo makovú a pizzovú. Ktorú by ste si vybrali vy?
Potrebujeme:
1 šálku mlieka
1 lyžičku cukru
½ kocky droždia
1 lyžica masla (cca 12 g)
2 šálky špaldovej múky (cca 370 g)
½ lyžičky soli
Na sladkú verziu:
lekvár podľa chuti
mletý mak
cukor podľa potreby
Na slanú verziu:
kečup (najlepšie domáci)
syr
šunka
oregano
olivy
syr
Použila som šálku s objemom 250 ml. Zohrejeme mlieko a do teplého (nie horúceho!) primiešame lyžicu cukru a rozmrvíme polovicu droždia. Necháme ho voľne na linke, kým sa nevytvorí kvások. Do misky nasypeme múku zmiešanú so soľou, pridáme rozpustené maslo a nakysnutý kvások, vypracujeme cesto, z ktorého vytvarujeme bochník, prikryjeme ho utierkou a necháme nakysnúť. Čas kysnutia je rôzny, záleží aj na teplote v miestnosti, ale orientačne takých 30 – 45 minút. Cesto by nemalo byť blízko zdroja tepla (napr. postavené na radiátor).
Potom cesto na pomúčenej doske vyvaľkáme, potrieme buď džemom a posypeme makom a cukrom alebo potrieme kečupom, posypeme oreganom, obložíme šunkou, olivami alebo čím máme radi, posypeme syrom, zvinieme a nožom nakrájame na asi 2 cm kúsky.
Ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie alebo do mafinových formičiek, ktoré pre istotu postriekame olejom. Pečieme na 180 stupňov asi 20 minút (treba sledovať, každá rúra pečie inak).
Pridaj komentár