Dnes budeme opäť blúdiť svetom aspoň prstom po mape, resp. po tanieri. Zľahka sa dotkneme Francúzska, pretože práve pre Francúzsko sú palacinky, tzv. crêpes, typické jedlo. Robia sa na špeciálnej platni úplne tenučké. Ja som si dopomohla MioMatom, ktorý za mňa urobil jednu časť práce 🙂 Pri sporáku som si to, samozrejme, odstála tak či tak, ale opäť som MioMat ocenila ako skvelého pomocníka. Tým, že má nerezovú vnútornú nádobu, som mohla naberačkou naberať priamo z neho a nemusela som sa trápiť s prelievaním cesta. Navyše sa palacinkové cesto dá kedykoľvek premiešať 🙂 Palacinky som navrstvila na seba, potrela džemom, mascarpone a čerstvým ovocím, poliala jogurtom, posypala kakaom a skvele si pochutila. A viete, v čom je výhoda tejto palacinkovej torty? Nikto Vám nespočíta, koľko palaciniek ste vlastne zjedli, skvelé, nie? 🙂
Potrebujeme:
500 ml mlieka
3 vajcia
štipka bourbon vanilky v prášku
štipka škorice
štipka soli
2 lyžičky ghee masla (alebo oleja)
4 odmerky ovsených vločiek (asi 140 gramov)
3 odmerky špaldovej hladkej múky (asi 135 gramov)
cca 400 ml vody (doliať po rysky Min/Max)
Na ozdobenie:
mascarpone, domáci džem, arašidové maslo, javorový sirup, ovocie, jogurt…
Z tejto dávky výjde cca 16 palaciniek.
Všetky suroviny som vložila do MioMatu. Ovsené vločky som nemlela, ale pridala som ich v celku. Na záver som doliala vodu podľa potreby, aby bola hladina surovín v MioMate medzi ryskami Min/Max. Bolo to asi 400 ml. Zapneme program Smoothie a o 2-3 minútky je cesto hotové. Program som spustila ešte raz, aby sa vločky dobre zomleli.
Cesto necháme odpočívať asi 30 minút, aby vločky zmäkli a potom na troške oleja usmažíme prvú palacinku. Ak máte teflónovú panvicu, možno ani nie je potrebné pridávať olej. Ja mám klasickú panvicu (bez teflónu) a olej som pridala len pred prvou palacinkou, ostatné som už smažila bez tuku, v ceste je totiž ghee.
Samozrejme, že občas sa vyskytnú aj nejaké tie straty, pri palacinkách a mojich deťoch je to dosť častý jav, ale poctivo som všetky zrátala a vyšlo mi 16 ks.
Jednotlivé palacinky som potrela na striedačku mascarpone s černicami a domácim džemom. Ak stále hľadáte medzi surovinami cukor, nie je to omyl – nie je tam. Sladkosť palacinkám dodáva ovocie a džem. Ak však máte radi sladké, doslaďte si vo finále palacinky javorovým sirupom. Skvele chutia aj s orechovým maslom 🙂 Vrch koláča som ozdobila jogurtom, kakaom a ovocím
3 Responses
PALACINKOVÁ TORTA Z MIOMATU - Najlepšie blogy
[…] PALACINKOVÁ TORTA Z MIOMATU zobrazený najskôr Moje […]
DOMÁCA SLIVKOVÁ NUTELA - Moje Jedlo
[…] alternatíva, v ktorej nebol ani kúsok palmového oleja, ani kvantum cukru. Natierala nám ju na palacinky, lievance, vianočku, či chlebík… Jednoducho všade tam, kde sme chceli. A občas sme […]
Iveta
Najlepšie palacinky.. Je super,že aj to sa dá v miomate pripraviť.. Len škoda,že sa tak rychlo míňali.. Na tortu neostalo ???