PARMEZÁNOVÉ TYČINKY (jedna dávka nikdy nestačí)

- 2

No mohli mi na konci roka po asi 100 rokoch dojsť baterky vo váhe? Mohli. Čo urobí dobrá gazdinka? Vynájde sa, predsa 🙂 Veď koniec roka nemôžeme prežiť pri čipsoch a mikrovlnkovýh pukancoch! Tak som vzala rozum do hrsti a stvorila som tieto parmezánové tyčinky s celozrnnou múkou v šálkovej verzii. Môžete ich teda upiecť (za predpokladu, že máte minimálne rúru a valček/fľašu) aj kdesi na silvestrovskej chate 🙂 Fajnové sú, to mi môžete veriť. Vyšlo mi 2 a ½ plechu, no nie som si istá, či ešte čosi zostalo 🙂 Dostávajú teda podtitul – jedna dávka nikdy nestačí… Použila som údenú soľ od MIKORI , ktorá dodala tyčinkám jedinečnú chuť 🙂
dscf0941

Potrebujeme:

1 šálku celozrnnej špaldovej hladkej múky

1 šálku bielej špaldovej hladkej múky

125 g masla (jedno malé maslo alebo polovica veľkého)

½ trojuholníka parmezánu (cca 100g)

2 vajcia

2 lyžice (zarovnané) bieleho jogurtu

1 lyžička zomletej údenej soli MIKORI (ak nemáte, použite klasickú soľ)

vajce na potretie

mak/sézam/rasca/syr na posypanie

Šálka s objedmom 250 ml.

dscf0920

Z múky, masla, parmezánu, vajec, údenej soli a jogurtu vypracujeme bochník cesta, ktorý dáme na 15 minút odpočívať do chladničky. Stačí chvíľka, aby maslo veľmi nestvrdlo, lebo by sa s cestom zle pracovalo. Do cesta nejde žiadny prášok do pečiva.dscf0922

Po odležaní cesto vyberieme, rozdelíme na dve časti, aby sa nám lepšie pracovalo, na pomúčenej doske ho vyvaľkáme a radielkom/nožom vyrežeme tyčinky. Tie potrieme rozmiešaným vajíčkom a posypeme ľubovoľnou posýpkou. dscf0924

Na plech ich poukladáme pekne jednu vedľa druhej, nemusíme nechávať široké medzery, nenarastú veľmi, stačí 0,5 cm. Pečieme v rúre na 180 stupňoch asi 10 minút.

dscf0951

dscf0952

dscf0953

Viac receptov nájdete v mojich knihám Moje skvelé jedlo, Moje skvelé koláčiky a v kalendári Gazdinka (klik vpravo hore).

Alebo na mojej fb stránke MOJE JEDLO

imgp6278

Viac skvelých receptov nájdeš v mojich knihách a kalendároch.

moje knihy

 

Ako sa vám tento recept páči?

2 Responses

  1. Katka
    | Odpovedať

    Ahoj. Zaujímalo by ma ako dlho vydržia. Ze by som ich na piekla teraz a uskladnila v nejakej krabici tak ci týždeň dva vydržia takto a nestratia na chuti a krehkosť?

     
    • moje.jedlo
      | Odpovedať

      Ahoj Katka, priznám sa, že tak dlho som ich ešte neuskladňovala, ale myslím si, že ak by boli niekde v chlade, tak by mohli vydržať. Nech sa vydaria a chutia!

       

Pridaj komentár