PIZZA (KVÁSKOVÁ AJ NEKVÁSKOVÁ VERZIA)

PIZZAChceli by ste recept na takú pizzu, ktorá by chutila ako z pizzérie? Ja tu mám pre vás hneď dva – podľa toho, či chcete kváskovú alebo nekváskovú. Obe sú výborné, no každá je iná. Ak sa rozhodnete vyskúšať ktorúkoľvek, dajte vedieť, ako chutilo :)

 

Môj zlepšovák na akúkoľvek pizzu: po upečení potrite okraje pizze zmesou pretlačeného cesnaku a olivového oleja. GE-NI-ÁL-NE!

 

KVÁSKOVÁ PIZZA

Na rozkvas potrebujeme:

100 g hladkej pšeničnej múky

80 ml vody

1 PL kvásku

 

Suroviny zmiešame v miske dohromady, prekryjeme fóliou alebo neprievzdušným vrchnákom a necháme vykvasiť 9 – 12 hodín, ideálne cez noc. Na druhý deň k zmesi pridáme:

500 g hladkej pšeničnej múky

300 ml vody

2 lyžice olivového oleja

2 lyžičky soli

 

Všetko spolu zmiesime, opäť prekryjeme fóliou alebo neprievzdušným vrchnákom a necháme kysnúť asi 4 h. Potom, čo cesto narastie, ho rozdelíme na toľko častí, koľko chceme kusov pizze a akú hrubú ju chceme mať. Ak chceme cesto na celý plech, stačí ho rozdeliť na 2 časti. Prstami ho roztlačíme na plech vystlaný papierom na pečenie, obložíme podľa chuti a hneď pečieme v rúre na min. 200 stupňov. Dĺžka pečenia záleží od rúry a od toho, ako veľmi chceme pizzu prepečenú. Cesto netreba nechať kysnúť na plechu. Na záver potrieme okraje olivovo cesnakovou zmesou.

NEKVÁSKOVÁ – RÝCHLA A MÄKKÁ PIZZA

½ šálky vlažnej vody

½ lyžice cukru

½ kocky droždia

300 g hladkej múky

4 lyžice olivového oleja

2 štipky soli

 

Do vlažnej vody, pridáme pol lyžice cukru a rozdrobené kvasníce. Počkáme, kým nám vznikne kvások (kvások z kvasníc je iný ako kvások v prvej pizzi). Do misky nasypeme múku, pridáme soľ, olej a kvasnicový kvások. Rukou urobíme hladké cesto a necháme ho pod utierkou odpočívať a kysnúť asi pol hodinu. Potom cesto roztiahneme na plech, obložíme podľa chuti a dáme piecť do rúry na 200 stupňov. Na záver potrieme okraje olivovo cesnakovou zmesou.

PIZZAPIZZA

Viac skvelých receptov nájdeš v mojich knihách a kalendároch.

moje knihy

 

Ako sa vám tento recept páči?

Pridaj komentár