Hlavné jedlá bez mäsa · Obed so sebou · Recepty · Večera

PLACKY S ZOTTARELLOU

Máte radi zemiakové placky? Ja ich milujem, tento raz som vyskúšala pridať do nich Zottarellu v kombinácii s cuketou a musím povedať, že som urobila fakt dobre 🙂 Placiek vyšlo dosť, robila som aj verziu pečenú v rúre (vyšli 2 plechy), aj na panvici na kačacej masti. O trošku viac mi chutili tie z panvice, boli nádherne chrumkavé, tie z rúry zase o niečo zdravšie, poslúžili ako super obed do práce 🙂 Tak si môžete vybrať, fotili sa placky z panvice.

Potrebujeme:

250 g Zottarelly

cca 380 g cukety (aj so šupkou, ak je mladá)

cca 800 g zemiakov (varný typ C)

2 celé vajcia

2 – 3 strúčiky cesnaku

1 cibuľu (ja som použila červenú)

1 lyžička provensálskeho korenia

soľ (cca ½ – 1 lyžička)

korenie

múku podľa potreby/hustoty cesta (napr. špaldovú alebo pohánkovú pre verziu pre celiatikov)

olej alebo masť na pečenie

Cuketu nastrúhame, trošku posolíme a necháme odstáť, aby pustila šťavu, ktorú ešte z cukety vyžmýkame a vylejeme. Čím menej „vody“ budeme v ceste mať, tým menej múky budeme musieť prisypávať. Zemiaky očistíme a tiež nastrúhame na jemno, ja používam prídavnú misku k ponornému mixéru, ktorá má nôž v tvare S – v nej „strúham“ aj cuketu, aj zemiaky. Zemiaky pridáme k cukete a tiež ich necháme postáť, aby pustili šťavu (ktorú potom opäť vylejeme). Kým zemiaky čakajú, nakrájame si očistenú cibuľku a opečieme ju na panvici na troške tuku. Keď je sklovitá, pridáme k nej na plátky nakrájaný cesnak a orestujeme spolu. Potom zmes pridáme k vyžmýkanej zemiakovo – cuketovej zmesi, pridáme i vajíčka, rozmixovanú (alebo natrúhanú) Zottarellu, posolíme, okoreníme, pridáme provensálske bylinky a zmiešame. Podľa hustoty prisypávame múku. Opät necháme chvíľu postáť a podľa konzistencie a potreby prisypeme ešte múku. Asi takto by malo vyzerať naše cesto na placky.

Potom máme dve možnosti – buď budeme placky smažiť na oleji na panvici alebo ich rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme olejom a upečieme na 180 stupňoch za cca 30 – 40 minút.

Placky podávame s plátkami Zottarelly, s bielym jogurtom ochuteným pretlačeným cesnakom,soľou a pažítkou a s paradajkami.

Viac skvelých receptov nájdeš v mojich knihách.

Pridaj komentár