PLNENÉ ORIEŠKY

plnené orieškyTento jemný vianočný koláčik som robila tento rok po prvý raz. Vždy som ich obdivovala, no nemala som na ne formičky. Tento rok som si ich kúpila a tak mi nič nebránilo v tom, aby som ich konečne vyskúšala. A že sú fakt dobré! Sama som prekvapená. Bola to síce trošku piplačka, ale ten výsledok stojí za to. Veď skúste, tu je recept:

 

Na oriešky potrebujeme:

200 g masla

300 g hladkej špaldovej múky

130 g práškového cukru

100 g mletých mandlí (alebo vlašských orechov)

2 žĺtky

2 lyžice kakaa

Z tohoto množstva mi vyšlo 100 ks pred zlepením (po zlepení 50 ks)

Na krém potrebujeme:

100 ml mlieka

2 vanilkové cukry

150 g mletých mandlí (alebo vlašských orechov)

120 g masla

Na dozdobenie potrebujeme:

práškový cukor (2 lyžice)

kakao (1 lyžica)

plnené oriešky

Všetky suroviny na oriešky dobre zmiešame, aby sa prepojili. Môžete ich potom natlačiť do formičiek hneď, ja som ich dala odležať do chladničky. Na druhý deň som nechala cesto zmäknúť a postupne som ručne plnila formičky. Plníme tak, že palcom ich rovnomerne zatláčame a vtlačíme do nich aj jemnú jamku, do ktorej vlastne budeme dávať krém. Pečieme v rúre na 170 stupňov kým nezačnú hnednúť okraje, trvá to asi 10 – 15 minút (treba si to odsledovať). Keďže som mala nové formičky, pred prvým použitím som ich vymazala, ďalšie oriešky som už nevymazávala. Po upečení ich necháme jemne vychladnúť a potom ich pobúchaním o tvrdú podložku vyklopíme. Necháme vychladnúť a plníme.

plnené oriešky

Plnku urobíme tak, že v mlieku rozmiešame vanilkový cukor a zohrejeme ho. Do horúceho mlieka nasypeme zomleté mandle/orechy a zamiešame. Do teplého pridáme maslo, dobre premiešame a celý krém necháme stuhnúť v chlade. Potom natierame na jednu polovicu orieška a spojíme ho s druhou polovicou.

Na záver zmiešame cukor s kakaom v pomere 2:1 a touto zmesou oriešky posypeme.

plnené oriešky

 

 

Viac skvelých receptov nájdeš v mojich knihách a kalendároch.

moje knihy

 

Ako sa vám tento recept páči?

Pridaj komentár