Recepty na polievky sa zídu vždy. Polievky skvele zahrejú aj teraz na jeseň. Polievka z pekinskej kapusty je u nás veľmi obľúbená a recept na ňu nájdete aj v mojej prvej knihe Moje skvelé jedlo. Ako to však v živote chodí, veci sa menia. Nie, moje varenie sa (až tak) nezmenilo, zmenil sa len môj pohľad na svet cez hľadáčik fotoaparátu. Veď viete (a ak neviete, môžete sa o tom dočítať napríklad tu), kedysi som fotila len mobilom, nezáležalo až tak veľmi na celkovom dojme z fotky, šlo o výsledný produkt. Dnes je to trošku iné. Moja duša začala viac inklinovať k peknej fotke, pretože si spomenula na tú známu múdrosť, že jeme aj očami. Teda nie, že spomenula, ona to vedela, skôr pomaly dospievala k realizácii. Ešte stále je v procese, vrchol má v nedohľadne, ale snaží sa. A zlepšuje. Má za sebou asi 5 rokov, počas ktorých prešla od presvedčenia, že fotenie na priamom slnku je najlepšie (lebo veď slniečko osvetlí najlepšie) až po zistenie, že lepšie je to v tieni a keď treba, pomôže si odrazovou doskou. Kedysi fotila zďalekááá a orezávala v počítači, dnes orezáva tiež, ale menej 😀 Kedysi používala rôzne podklady, vzorované obrúsky i taniere – dnes vie, že v jednoduchosti je krása. Keď sa na tie fotky pozriem dnes, nechápem, čo tam robí vodoznak 😀 Ale ako vravím, stále je v procese a už sa teším na to, keď sa zase o kúsok posunie.
Nižšie vkladám aj pôvodnú fotku, ktorú nájdete i v knihe Moje skvelé jedlo.
Potrebujeme:
2 zemiaky
polovicu hlavy pekinskej kapusty
vývar (cca 1 liter)
soľ
korenie
bobkový list
kôpor
kyslú smotanu
uvarené vajce
trošku čili
Zemiaky očistíme, nakrájame na kocky a dáme variť do vývaru spolu s bobkovým listom. Varíme do polomäkka, potom pridáme na pásiky nakrájanú pekinskú kapustu a hrsť kôpru. Varíme, kým nie sú zemiaky i kapusta mäkké. Vedľa v miske rozmiešame kyslú smotanu s troškou polievkového vývaru a nalejeme do polievky. Je dobré, ak má smotana aspoň izbovú teplotu, aby sa po naliatí do polievky nezrazila. Osolíme, okoreníme podľa chuti, necháme prevrieť a podávame s vajíčkom (na mäkko, či na tvrdo – podľa vašej chuti) a s troškou čili.
Nižšie vidíte pôvodnú fotku a fotky urobené včera. Vidíte tam nejaký posun? Ktorá fotka je pre vaše oči lákavejšia? Budem rada, ak mi napíšte do komentárov vaše postrehy 🙂

2 Responses
Monika
Recept je okopirovany z knihy Zdravo jem, aj šetriť viem…
moje.jedlo
Milá Monika, ak si všimnete autora, tak zistíte, že tento recept v knihe je odomňa. Pekný deň 🙂