Častokrát sa stretávam s tým, že veľa ľudí „nemusí“ avokádo. Keď pátram po dôvode, odpovede sú rôzne: „neviem, čo by som s ním robil/a“, „raz som ho kúpil/a a letelo do koša“, či „nikdy neviem, kedy je ten správny čas otvoriť ho“.
Rozhodla som sa preto, že urobím a nafotím pre vás experiment. Kúpila som avokádo v bežnej obchodnej sieti a v nasledujúcich riadkoch sa pokúsim zhrnúť zopár zásad, ktorých dodržanie by Vás mohlo priviesť k láske k tomuto skvelému ovociu 🙂
1. V bežnej obchodnej sieti sa môžeme stretnúť s viacerými typmi avokáda, líšia sa štruktúrou povrchu, ale i tvarom a farbou. O väčšine však platí, že sa predávajú nedozreté. Dajú sa zohnať aj zrelé plody, avšak vždy sú označené nálepkou „ready to eat“. Ja kupujem najradšej tento (na foto) typ avokáda s drsnejšou pokožkou a guľovitým tvarom. Aj avokádo na foto je nedozreté, stačí však zopár dní a skvelú dobrotu máme dozretú aj v domácich podmienkach.
2. Pri výbere konkrétneho plodu sa vždy riadime očami a hmatom. Plod nesmie byť postláčaný a nesmú byť na ňom fľaky, či škvrny. Dbáme na to, aby stopka bola na plode, budeme ju potrebovať.
3. Avokádo neumývame a nesnažíme sa s ním veľmi manipulovať, jednoducho ho vložíme do košíka alebo misy medzi ostatné ovocie a čakáme pár dní. Každý deň jemne skontrolujeme, či avokádo dozrieva, teda či mäkne. Pri tomto druhu avokáda je skvelým ukazovateľom jeho farba, avokádo dozrievaním tmavne.
4. Po piatich dňoch vyzerá jedno moje avokádo takto, na pohmat mierne mäkké, na pohľad tmavé a najdôležitejším ukazovateľom je stopka. Každé avokádo je iné, iný čas je odtrhnuté a iný čas leží v obchode. Treba ich preto kontrolovať priebežne. Hoci som kúpila avokáda v jeden deň a v rovnakom obchode, zrelé bolo len jedno z nich.
5. Keď sa nám zdá, že „už by to aj mohlo byť“, pozrieme sa ešte na stopku. Mala by sa dať ľahúčko odstrániť, len prstom vylúpnuť. Vtedy vieme, že avokádo je zrelé.
6. Avokádo pozdĺž nožom rozrežeme až kým nenarazíme na kôstku, jednu časť pootočíme a tak plod uvoľníme od kôstky. Ako vidíme, avokádo je krásne zrelé, čerstvé, bez pliesní, hniloby, či fľakov.
7. Teraz je teda na rade jeho spracovanie. Ponúkam zopár overených receptov…
Prvý recept bude na „Mexické guacamole“ so slovenským updateom surovín. Nafotila som ho dnes nanovo aj s postupom.
Medzi plod a šupku vložíme lyžicu a dužinu vydlabeme.
Vidličkou popučíme avokádo a pokvapkáme ho limetovou alebo citrónovou šťavou, pretože avokádo na vzduchu rýchlo hnedne.
Pridáme nadrobno nasekanú cibuľu, buď červenú alebo šalotku. Ja osobne mám radšej červenú cibuľku.
Pridáme nakrájane paradajky, čerstvo nasekaný koriander, soľ, čerstvo zomleté korenie a premiešame.
Podávame ako nátierku, či šalát s tortilami, tortilovými čipsami, či pečivom. Recept nájdete aj na mojej FB stránke MOJE JEDLO tu.
RAW avokádový puding
Recept tu.
RAW kakaový puding
Potrebujeme:
1 šálku čerstvo odšťaveného pomarančového (alebo iného) džúsu
1 zrelé avokádo
2 lyžice medu (alebo iného sladidla)
4 lyžice nepraženého kakaa (môžete dať aj klasické pražené, len to už nebude raw)
2 čajové lyžičky CHIA semienok
Všetko spolu zmixujeme ponorným mixérom a odložíme na 1/2h do chladničky, aby sa chia semienka aktivizovali. Vyskúšajte, nevedela som si predstaviť tú chuť, ale je geniálna
RAWTELA
Recept tu.
Avokádo môžete nakrájať do akéhokoľvek zeleninového šalátu, je nabité množstvom dobrých tukov, no neobsahuje cholesterol a je skvelým zdrojom draslíka (viac ako banány), vlákniny, vitamínov B5, B6, E, K aj vitamínu C. Pre pozitívne účinky na ľudský organizmus je avokádo označované ako superpotravina.
6 Responses
RÝCHLY TUNIAKOVO - AVOKÁDOVÝ CESTOVINOVÝ ŠALÁT - Moje Jedlo
[…] avokádo nakrájané na kocky (viac o avokáde a o tom, ako ho správne kúpiť si prečítate tu) a tuniaka bez nálevu. Pridáme uvarené a scedené cestoviny, dobre premiešame, osolíme, […]
RÝCHLY TUNIAKOVO – AVOKÁDOVÝ CESTOVINOVÝ ŠALÁT - Najlepšie blogy
[…] o avokáde a o tom, ako ho správne kúpiť si prečítate tu) a tuniaka bez nálevu. Pridáme uvarené a scedené cestoviny, dobre […]
Čo jesť od pondelka do stredy - Najlepšie blogy
[…] Recept tu […]
LIESKOVCOVÉ "MLIEKO" A "NUTELA" - Moje Jedlo
[…] nutelu ? Stačí použiť zrelé avokádo (o tom, ako kúpiť dobré avokádo sa dočítate tu), kakao, med, vanilku a zdravá mňamka na spôsob nutely je na svete […]
LIESKOVCOVÉ “MLIEKO” A “NUTELA” - Najlepšie blogy
[…] avokádo (o tom, ako kúpiť dobré avokádo sa dočítate tu), kakao, med, vanilku a zdravá mňamka na spôsob nutely je na […]
NAJLEPŠIE NÁTIERKY - Moje Jedlo
[…] Toto je moja najobľúbenejšia nátierka, treba však vybrať správne avokádo. Ako na to sa spolu s receptom dozviete tu. […]