Dezerty bez lepku · RAW strava · Šaláty / nátierky

Príbeh avokáda

Častokrát sa stretávam s tým, že veľa ľudí „nemusí“ avokádo. Keď pátram po dôvode, odpovede sú rôzne: „neviem, čo by som s ním robil/a“, „raz som ho kúpil/a a letelo do koša“, či „nikdy neviem, kedy je ten správny čas otvoriť ho“.

Rozhodla som sa preto, že urobím a nafotím pre vás experiment. Kúpila som avokádo v bežnej obchodnej sieti a v nasledujúcich riadkoch sa pokúsim zhrnúť zopár zásad, ktorých dodržanie by Vás mohlo priviesť k láske k tomuto skvelému ovociu 🙂IMGP3293

1. V bežnej obchodnej sieti sa môžeme stretnúť s viacerými typmi avokáda, líšia sa štruktúrou povrchu, ale i tvarom a farbou. O všetkých však platí, že sa predávajú nedozreté. Dajú sa zohnať aj zrelé plody, avšak vždy sú týmto názvom označené. Ja kupujem najradšej tento typ avokáda s drsnejšou pokožkou a guľovitým tvarom. Aj avokádo na foto je nedozreté, stačí však zopár dní a skvelú dobrotu máme dozretú aj v domácich podmienkach. IMGP3294

2. Pri výbere konkrétneho plodu sa vždy riadime očami a hmatom. Plod nesmie byť postláčaný a nesmú byť na ňom fľaky, či škvrny. Dbáme na to, aby stopka bola na plode, budeme ju potrebovať.IMGP3296

3. Avokádo neumývame a nesnažíme sa s ním veľmi manipulovať, jednoducho ho vložíme do košíka alebo misy medzi ostatné ovocie a čakáme pár dní. Každý deň jemne skontrolujeme, či avokádo dozrieva, teda či mäkne. Skvelým ukazovateľom je jeho farba, avokádo dozrievaním tmavne.IMGP3479

4. Po piatich dňoch vyzerá jedno moje avokádo takto, na pohmat mierne mäkké, na pohľad tmavé a najdôležitejším ukazovateľom je stopka. Každé avokádo je iné, iný čas je odtrhnuté a iný čas leží v obchode. Treba ich preto kontrolovať priebežne. Hoci som kúpila avokáda v jeden deň a v rovnakom obchode, zrelé bolo len jedno z nich.IMGP3481 (1)

5. Keď sa nám zdá, že „už by to aj mohlo byť“, pozrieme sa ešte na stopku. Mala by sa dať ľahúčko odstrániť, len prstom vylúpnuť. Vtedy vieme, že avokádo je zrelé.

IMGP3485

6. Avokádo pozdĺž nožom rozrežeme až kým nenarazíme na kôstku, jednu časť pootočíme a tak plod uvoľníme od kôstky. Ako vidíme, avokádo je krásne zrelé, čerstvé, bez pliesní, hniloby, či fľakov.

IMGP3488

7. Teraz je teda na rade jeho spracovanie. Ponúkam zopár overených receptov…

Prvý recept bude na „Mexické guacamole“ so slovenským updateom surovín. Nafotila som ho dnes nanovo aj s postupom.

Medzi plod a šupku vložíme lyžicu a dužinu vydlabeme.

IMGP3499

Vidličkou popučíme avokádo a pokvapkáme ho limetovou alebo citrónovou šťavou, pretože avokádo na vzduchu rýchlo hnedne.IMGP3501 IMGP3503

Pridáme nadrobno nasekanú cibuľu, buď červenú alebo šalotku. Ja osobne mám radšej červenú cibuľku.IMGP3505

Pridáme nakrájane paradajky, čerstvo nasekaný koriander, soľ, čerstvo zomleté korenie a premiešame.IMGP3507

Podávame ako nátierku, či šalát s tortilami, tortilovými čipsami, či pečivom. Recept nájdete aj na mojej FB stránke MOJE JEDLO tuIMGP3514

RAW avokádový puding11071125_1110745698951783_2764231842413180943_n

Recept tu.

RAW kakaový puding

1981854_841066835919672_32937507_nPotrebujeme:
1 šálku čerstvo odšťaveného pomarančového (alebo iného) džúsu
1 zrelé avokádo
2 lyžice medu (alebo iného sladidla)
4 lyžice nepraženého kakaa (môžete dať aj klasické pražené, len to už nebude raw)
2 čajové lyžičky CHIA semienok

Všetko spolu zmixujeme ponorným mixérom a odložíme na 1/2h do chladničky, aby sa chia semienka aktivizovali. Vyskúšajte, nevedela som si predstaviť tú chuť, ale je geniálna 

RAWTELA

10320500_874391435920545_1911111424962248553_n

Recept tu.

Avokádo môžete nakrájať do akéhokoľvek zeleninového šalátu, je nabité množstvom dobrých tukov, no neobsahuje cholesterol a je skvelým zdrojom draslíka (viac ako banány), vlákniny, vitamínov B5, B6, E, K aj vitamínu C. Pre pozitívne účinky na ľudský organizmus je avokádo označované ako superpotravina.

5 thoughts on “Príbeh avokáda

Pridaj komentár