Na trhu som kúpila úžasné hrozno, voňavé, sladké, jadierko len sem – tam. Hneď ako som ho zbadala som vedela, že ho skombinujem s fajnovým syrom… Vyhrala gorgonzola, ale ak máte bryndzu, mohla by byť tiež 🙂 Slané koláče u nás veľmi idú, tento som podávala ako hlavné jedlo, kúsok, ktorý zostal, som si vzala na druhý deň do práce so zeleninovým šalátom a tak teda mozno tento recept zaradit aj do kategorie „obed so sebou“ 🙂
Na korpus potrebujeme:
200 g bielej hladkej špaldovej múky
80 g pšeničnej celozrnnej múky
hrsť ľubovoľnej múky na pomúčenie dosky
150 g studeného masla
6 lyžíc mlieka
štipku soli
Na náplň potrebujeme:
2 vajcia
200 g bieleho jogurtu/kyslej smotany
200 g gorgonzoly
štipku muškátového orieška
červenú cibuľu
strapec hrozna
koláčová forma s priemerom 29 cm
Do misky nasypeme oba druhy múky, pridáme štipku soli a zapracujeme na kocky nakrájané studené maslo. Vypracujeme drobivé cesto, dbáme na to, aby nám nezostali veľké kusy masla. Potom pridáme 6 lyžíc mlieka a vypracujeme malý bochník, ktorý dáme odpočívať do chladničky na cca 30 minút. Potom ho vyberieme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme na kruh. Pomocou valčeka plát prenesieme do koláčovej formy, pozatláčame okraje, jemne poprepichujeme vidličkou (len sem – tam) a dáme predpekať do rúry vyhriatej na 180 stupňov na asi 10 minút.
Kým sa korpus predpeká, pripravíme si plnku. Do misky dáme celé vajcia a vidličkou ich jemne rozšľaháme. Pridáme gorgonzolu, biely jogurt alebo kyslú smotanu, štipku muškátového orieška a dobre rozmiešame. Pokojne môžu zostať hrudky syra, v rúre sa rozpustia.
Keď je korpus upečený, nalejeme naň plnku, obložíme guľôčkami hrozna, kolieskami cibule a dáme piecť na cca 20 – 30 minút, kým začnú byť okraje koláča hnedé.
Kiš je výborný teplý i studený z chladničky. Skvele sa k nemu hodí ružové vínko, či dobrý burčiak 🙂
Pridaj komentár