QUICHE S GORGONZOLOU A RUŽOVÝM HROZNOM

Na trhu som kúpila úžasné hrozno, voňavé, sladké, jadierko len sem – tam. Hneď ako som ho zbadala som vedela, že ho skombinujem s fajnovým syrom… Vyhrala gorgonzola, ale ak máte bryndzu, mohla by byť tiež 🙂 Slané koláče u nás veľmi idú, tento som podávala ako hlavné jedlo, kúsok, ktorý zostal, som si vzala na druhý deň do práce so zeleninovým šalátom a tak teda mozno tento recept zaradit aj do kategorie „obed so sebou“ 🙂imgp4884-1

Na korpus potrebujeme:

200 g bielej hladkej špaldovej múky

80 g pšeničnej celozrnnej múky

hrsť ľubovoľnej múky na pomúčenie dosky

150 g studeného masla

6 lyžíc mlieka

štipku soli

Na náplň potrebujeme:

2 vajcia

200 g bieleho jogurtu/kyslej smotany

200 g gorgonzoly

štipku muškátového orieška

červenú cibuľu

strapec hrozna

koláčová forma s priemerom 29 cm

imgp4889

Do misky nasypeme oba druhy múky, pridáme štipku soli a zapracujeme na kocky nakrájané studené maslo. Vypracujeme drobivé cesto, dbáme na to, aby nám nezostali veľké kusy masla. Potom pridáme 6 lyžíc mlieka a vypracujeme malý bochník, ktorý dáme odpočívať do chladničky na cca 30 minút. Potom ho vyberieme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme na kruh. Pomocou valčeka plát prenesieme do koláčovej formy, pozatláčame okraje, jemne poprepichujeme vidličkou (len sem – tam) a dáme predpekať do rúry vyhriatej na 180 stupňov na asi 10 minút.

Kým sa korpus predpeká, pripravíme si plnku. Do misky dáme celé vajcia a vidličkou ich jemne rozšľaháme. Pridáme gorgonzolu, biely jogurt alebo kyslú smotanu, štipku muškátového orieška a dobre rozmiešame. Pokojne môžu zostať hrudky syra, v rúre sa rozpustia.

Keď je korpus upečený, nalejeme naň plnku, obložíme guľôčkami hrozna, kolieskami cibule a dáme piecť na cca 20 – 30 minút, kým začnú byť okraje koláča hnedé.

Kiš je výborný teplý i studený z chladničky. Skvele sa k nemu hodí ružové vínko, či dobrý burčiak 🙂imgp4894

Viac skvelých receptov nájdeš v mojich knihách a kalendároch.

moje knihy

 

Ako sa vám tento recept páči?

Pridaj komentár