Ste ako žena stále v jednom kole – práca, rodina, domácnosť a vianočné pečenie jednoducho nestíhate? Nič to, ešte stále máme dosť času. Dnes tu mám hneď dve rýchlovky pre prípad, že Vianoce sú už za dverami a doma nieto ani jedného vianočného koláčika. Vďaka týmto dvom recepom môžete mať na stole tie správne dobroty 🙂 Sú rýchle, pretože sú nepečené a jednoducho mňam.
Na Rafaelky (bez lepku) potrebujeme:
100 g kokosu (najlepšie v bio kvalite kvôli chuti a vôni)
100 g ricotty
2 lyžice medu (alebo iného sladidla)
2 hrste kokosu na obaľovanie
mandle (podľa počtu guľôčok)
Postup na prípravu týchto guličiek je veľmi jednoduchý a rýchly. Ricottu zmiešame s kokosom a medom do kompaktnej hmoty, z ktorej by sa mali dať tvarovať guľôčky. Ochutnáme, či nám vyhovuje sladkosť, môžeme ešte dosladíť. Odoberieme trošku zmesi, obalíme ňou mandľu, vytvarujeme tvar guľôčky a obalíme v kokose. Prvú musíme ochutnať, ale tie ostatné môžeme nechať stuhnúť. Ak chceme, aby vyšší tvar košíčkov zostal zachovaný, guľôčky do nich vkladáme až tesne pred servírovaním.
Na medovníkové guľôčky potrebujeme:
100 g medovníkov (alebo medové pláty)
2 lyžičky rumu
hrsť orechov + na obalenie
100 g ricotty
Medovníčky v mixéri zomelieme na múku, pridáme orechy, rum a ricottu, vypracujeme hladké cesto. Necháme odpočívať asi 30 minút, aby sa všetky zložky prepojili a potom tvarujeme guľky, ktoré obalíme v mletých orechoch. Necháme stuhnúť a pred podávaním ich vložíme do košíčkov.
2 Responses
Alica
Dobrý deň, čím môžem prosím Vás nahradiť riccotu?
moje.jedlo
tvarohom, prípadne môžete i mascarpone 🙂