RAVIOLI S GORGONZOLOU A PESTOM V OMÁČKE Z DOMÁCICH PARADAJOK

Keď sa nám tento rok nepodarilo ísť na dovolenku k moru, povedala som si, že aspoň jedlom si nejaké tie destinácie priblížime. Ako prvé prišlo na rad Taliansko, pretože ma veľmi láka Sicília. Okrem pizze tam iste majú aj iné typické jedlo – ravioli. Inak – ani som si nemyslela, že je to také rýchle jedlo, s cestom sa pracuje úžasne a ak nebudete fotiť postup 😀 tak to máte raz dva hotové. Môžete si ich len tak preliať maslom, či olivovým olejom, posypať parmezánom alebo si urobiť omáčku z voňavých letných domácich paradajok 🙂

IMGP4454

Potrebujeme (množstvo pre 2 osoby):

30 g olivového oleja (asi 4 lyžice)

1 celé vajce

1 žĺtok

60 g celozrnnej špaldovej hladkej múky

90 g bielej špaldovej hladkej múky

štipka soli

Na plnku: 

180 g gorgonzoly (alebo iného plesnivého syra)

4 lyžice pesta (recept tu)

Na omáčku:

asi 10-15 veľkých domácich paradajok

hrsť olív (možno vynechať)

trošku pancety/slaninky

1 cibuľa

3 strúčiky cesnaku

bylinky (ja som dala tymián a oregano)

Parmezán na posypanie na záver

IMGP4448

IMGP4426

Do misky rozklepneme vajíčko, pridáme z ďalšieho vajíčka iba žĺtok, olivový olej a vymiešame. Potom pridáme múku so štipkou soli a rukou vytvarujeme bochníček, ktorý zabalíme do mikroténového vrecka alebo potravinovej fólie a odložíme na linke bokom.

IMGP4427

Pesto rozmiešame s gorgonzolou.

IMGP4428

Bochník rozdelíme na dve časti a každú z nich vyvaľkáme na tenučko v približne rovnakom tvare.

IMGP4429

Na jedno cesto poukladáme kôpky pestovo-gorgonzolovej zmesi. 1-2 porcie plnky si ešte odložíme bokom.

IMGP4432

Miesto, kde budeme cesto spájať, si navlhčíme vodou. Nezabudneme na okraje 🙂

IMGP4436

Pripravené cesto s plnkou prikryjeme druhým vyvaľkaným cestom.

IMGP4438

Prstami popritláčame cesto okolo plnky.

IMGP4440

A radielkom alebo nožom začneme jednotlivé ravioli oddeľovať.IMGP4442

Takto nejako. „Hluché“ miesta, teda cesto, na ktorom nie je plnka, som orezala a naplním ho náplňou, ktorú som si ešte odložila bokom.

IMGP4446

Vidličkou pozatláčame okraje. Prebytočné cesto som odrezala a zabalím doň odloženú plnku.

IMGP4447

A hotovo. Takto pripravené ravioli dáme variť do vriacej osolenej vody. Keď ravioli vyplávajú na povrch, povaríme ich ešte 2-3 minútky. Potom ich vyberieme, pokvapkáme olivovým olejom a podávame s omáčkou.

Paradajky narežeme nožom, dáme do misky a zalejeme vriacou vodou. Po 2-3 minútach sa začne šupka pomaly olupovať, paradajky dáme pod studenú vodu a šupku stiahneme. Paradajky nakrájame na menšie kúsky. Na panvici orestujeme slaninku, nadrobno nakrájanú cibuľku a neskôr aj nakrájaný cesnak. Pridáme bylinky a restujeme. Keď je cibuľa opečená, pridáme nakrájané olúpané paradajky, olivy a dusíme, kým sa voda trochu neodparí. Podáme s raviolami alebo aj s bežnými cestovinami.

IMGP4453

Viac skvelých receptov nájdeš v mojich knihách a kalendároch.

moje knihy

 

Ako sa vám tento recept páči?

Pridaj komentár