Minulý týždeň som robila tento koláč, no nestihla som ho ani odfotiť. Hneď sa zjedol. Teraz som ho upiekla ešte raz a čakal ho úplne rovnaký osud, akurát som bola rýchlejšia a stihla som ho cvaknúť. No a dnes idem robiť znovu… Výdatne mi pomáhal môj starší syn, takže si môžete byť istí, že koláč je aj veľmi jednoduchý 🙂 Koláč môžete urobiť aj s iným ovocím, viem si ho predstaviť s jahodami, či s ríbezlami.
Upozorňujem, že je to trošku iný koláč, na aký ste u mňa zvyknutí, recept je od babičky a postupovala som presne podľa jej receptu, teda použila som klasickú múku i cukor. Myslím si, že stojí za to aj v tejto verzii 🙂 tie „swarovského“ kryštály na povrchu sa vytvorili samé po vybratí z rúry, túto nádheru má na svedomí vyzrážaný cukor 🙂
Potrebujeme:
6 vajec
250 ml mlieka
½ kocky droždia
7 lyžíc práškového cukru
1 vanilkový cukor
cca 4 stonky rebarbory
250 g polohrubej múky
120 g masla
Recept je na klasický veľký plech
Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky. Do misy k žĺtkom dáme zmäknuté maslo a rozmiešame. V šálke si urobíme kvások – do vlažného mlieka dáme lyžicu cukru a polovicu droždia. Počkáme, kým nakysne a potom ho pridáme k vajíčkovo maslovej zmesi. Pridáme múku a dobre zamiešame, konzistencia by mala byť tekutá asi ako pri bublanine. Viac cukru do korpusu nejde.
Zmes nalejeme na vymastený a múkou vysypaný plech (alebo vystelieme papierom na pečenie) a rozotrieme ju do všetkých kútov, použila som klasický veľký plech. Na zmes potom poukladáme očistenú a nadrobno nakrájanú rebarboru. Posypeme vanilkovým cukrom a necháme 15 minút podkysnúť. Potom koláč dáme piecť do rúry z oboch strán na 180 stupňov. Kým sa koláč pečie, vyšľaháme bielky a keď su tuhé, pridáme po lyžiciach zvyšný cukor (6 lyžíc). Koláč po 10 – 15 minútach, keď už sa mierne zapiekol, vyberieme z rúry a natrieme naň hustý sneh. Rovnomerne rozotrieme a dáme dopekať už iba so spodným ohrevom. Pečieme podľa potreby ešte aspoň 10 – 15 minút.
Pridaj komentár