V záhrade pomaly dozrievajú ríbezle a tak vám iste padne vhod tento recept na koláč. Možno ho mnohí poznáte, je to taká stará dobrá klasika, ktorej som ale urobila trošku „facelift“, keď nám už ide tá plavková sezóna… Časť múky som nahradila ovsenými vločkami a trošku som ubrala aj cukru. Myslím si, že stále je dosť sladký, dokonca ani moji rodinní príslušníci neprotestovali a poviem vám pravdu – bála som sa, že ho ani nestihnem odfotiť. Už z neho nezostalo takmer nič… Takže nech sa páči, vyskúšajte.
Na korpus potrebujeme:
70 g zmäknutého masla
2 balíčky vanilkového cukru
100 g kryštálového cukru
6 žĺtkov
150 g vločiek zomletých na múku
260 g špaldovej múky
1 prášok do pečiva
1 šálku mlieka /250ml/
ovocie – ja som mala 500 g čerevených a čiernych ríbezlí
Na sneh potrebujeme:
6 bielkov
150 g kryštálového cukru
Zmäknuté maslo vymiešame s vanilkovým a kryštálovým cukrom do peny, pridáme žĺtky. Potom pridáme šálku mlieka a zmes múky, zomletých vločiek a prášku do pečiva. Vypracujeme cesto, ktoré opatrne rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov asi 20 minút.
Kým sa korpus pečie, pripravíme si ovocie. To potom navrstvíme na upečený plát a navrch navrstvíme sneh vyšľahaný spolu s cukrom dotuha. Urobíme kopčeky, neuhládzame. Dáme dopiecť do rúry ešte na cca 10 minút, rúru sledujeme. Keď začne byť sneh hnedastý, vyberieme koláč z rúry von.
Potom ho nakrájame na kocky a podávame.
Pridaj komentár