Chlieb / pečivo / pizza · Home made · Pre školáka · Raňajky / snacky · Večera · Vegan · Vegetarián

RÝCHLE ŽEMLIČKY Z CHLEBOVEJ A POHÁNKOVEJ MÚKY

Dávno som nepiekla pečivo 🙂 Tak som sa rozhodla to napraviť, no existuje aj iný dôvod, prečo som ich upiekla. Čisto prozaicky – nebol doma žiaden chlieb, ani pečivo, dokonca ani knackebroty, ktoré u nás vždy zachraňujú každú situáciu. A moje dieťa potrebovalo čosi na desiatu. A ja na raňajky. Takže vznikli tieto žemle. Ako názov prezrádza, použila som zmes múk, dokonca troch. Špaldovú, pšeničnú chlebovú a pohánkovú. Vyšli parádne, skoro na nerozoznanie od kupovaných. Tieto však na 100% neboli pred pečením zmrazené 🙂 Recept je to jednoduchý, ľahko zapamätateľný a rýchly, ešte by ich bolo treba vytuningovať aj do kváskovej verzie, pretože kvôli krátkosti času som siahla po kvasniciach. Žemličky sú bez mlieka, bez vajec, takže vegan. Vyskúšajte 🙂

Potrebujeme:

1 šálku hladkej špaldovej múky

1 šálku pšeničnej chlebovej múky

1 šálku pohánkovej múky

(každú z múk môžete nahradiť špaldovou alebo pšeničnou v rovnakom pomere)

1 lyžičku soli

1 šálku vody

1/2 lyžičky cukru

1/2 kocky kvasníc

hrsť semienok (ľanové, slnečnicové)

olej na potretie

Do misy nasypeme 3 šálky múky a zmiešame ich s lyžičkou soli (môže byť kopcovitá). Do tej istej šálky nalejeme teplú (nie horúcu) vodu, cukor a rozdrobíme kvasnice. O pár minút nám kvások nakysne a potom ho pridáme k múke, zmiešame, prisypeme semienka a vypracujeme cesto. Ak je priveľmi hutné, pridáme 1-2 lyžice vody, ak je riedke, prisypeme múku. Ja som ho mala akurát, nemusela som nič dosypávať. V miske cesto prikryjeme čistou utierkou a necháme nakysnúť asi 20-30 minút. Potom si pripravíme plech, vystelieme ho papierom na pečenie, zapneme výhrev rúry a mokrými rukami tvarujeme žemle. Poukladáme ich na plech a potrieme olejom. Ak chceme, môžeme ozdobiť rascou, semienkami, avšak opadáva to.. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňoch asi 20 minút, resp. podľa potreby.

Žemle sa hodia ako na slano, tak i na sladko. Na raňajky, desiatu, či večeru. Myslím, že by sme ich pokojne mohli použiť aj ako hamburgerové žemle.

Viac receptov nielen na pečivo, ale na veľa iných dobrôt nájdete aj v mojich knihách Moje skvelé jedlo a Moje skvelé koláčiky 🙂

Pridaj komentár