Priznávam bez mučenia, že šalátová polievka, na akú som bola zvyknutá z domu, mi nikdy extra nechutila. Nevyhľadávala som ju, ba dokonca – úspešne som jej odolávala, ak som sa s ňou stretla. No dnes na mňa doľahla akási chvíľka nostalgie a taktiež na mňa žmurkal domáci šalát v chladničke od mojej mamy… Povedala som si, že to skúsim po mojom. A dobre som urobila. Základom je šalát nakrájať na malé kúsky a nevariť ho. Ak chcete, inšpirujte sa. Budem rada :)
Potrebujeme:
2 hlávky šalátu
1,5 l mlieka
2 smotany na varenie 12%
1,5 lyžice masti/masla
3 – 4 lyžice hladkej múky
4 strúčiky cesnaku
kôpor podľa chuti
soľ, korenie
V hrnci si rozpustíme tuk, môžete použiť maslo, bravčovú masť či dokonca olivový olej. Na horúcom tuku opečieme 3 – 4 lyžice múky. Urobíme svetlú zápražku a pridáme nasekaný cesnak. Spolu opečieme do ružova, potom zalejeme mliekom a smotanou na varenie. Osolíme, okoreníme a za stáleho miešania varíme. Kúsky cesnaku rozmixujeme ponorným mixérom. Keď začne omáčka bublať, pridáme nasekaný kôpor (ja som použila mrazený). Necháme prevrieť.
Šalátové listy dobre vyumývame a nakrájame nožom na kúsky. Pridáme ich do vypnutej, čerstvo zovretej polievky, premiešame a podávame. Šalát viac nevaríme, aby zostal chrumkavý. Ozdobíme kôprom a podávame.
Pridaj komentár