Výborné fašiangové šišky ako od babičky

ŠiškyFašiangy sú skvelou priležitosťou pochutnať si na šiškách. U mňa na blogu nájdete rôzne druhy šišiek – z cottage syra pečené v rúre. Taktiež sa nájde aj recept na fánky. Toto je ale úplne nový recept, pretože som si povedala, že jedny také ozajstné klasické babičkovské šišky by skrátka na blogu mali byť. Aj keď nie sú úplne fit. Tak už na blogu sú, práve v od tejto chvíle a práve tieto. No a myslím, že chutili geniálne. Boli mäkkučké, nadýchané, presne ako od babičky. Veď fašiangy sú len raz v roku….

Potrebujeme:

1 kocku droždia

2 PL cukru

250 ml mlieka

500 g hladkej múky

3 žĺtky

kôru z citróna (podľa chuti)

50 g masla

2 maličké štamperlíky rumu

masť/olej na vysmážanie

cukor na posypanie

lekvár (napr. jahodový)

Šišky

Do hlbokého taniera rozmrvíme droždie a zasypeme ho 2 lyžicami cukru. Lyžičkou opatrne tieto dve zdanlivo nespojiteľné suroviny miešame, o chvíľu sa začne droždie roztápať. Vymiešame ho s cukrom, prilejeme trošku mieka a počkáme 10 minút, kým trochu napučí. Zatiaľ si v miske zmiešame múku, rum, maslo, kôru z citróna, zvyšné mlieko, žĺtky a na záver pridáme drožďovú zmes. Vypracujeme hladké cesto, prikryjeme ho čistou suchou utierkou a necháme nakysnúť asi ¾ hodinu. Potom cesto rozvaľkáme na približne 1cm plát a vykrajujeme šišky, môžeme vykrojiť aj stredovú dierku.

Šišky

V hrnci rozpálime masť (alebo olej) a šišky do nej postupne vkladáme. Tuku by malo byť toľko, aby v ňom šišky plávali, ak sa obávate mastnoty, po vybratí ich nechajte odpočívať na suchej servítke, ktorá prebytočný tuk „vypije“. Aj vďaka pridanému rumu nie sú šišky veľmi mastné. Šisky opekáme z oboch strán. Na záver ich posypeme cukrom a ozdobíme obľúbeným džemom.

Šišky

Viac skvelých receptov nájdeš v mojich knihách a kalendároch.

moje knihy

 

Ako sa vám tento recept páči?

Pridaj komentár