Fašiangy sú skvelou priležitosťou pochutnať si na šiškách. U mňa na blogu nájdete rôzne druhy šišiek – z cottage syra pečené v rúre. Taktiež sa nájde aj recept na fánky. Toto je ale úplne nový recept, pretože som si povedala, že jedny také ozajstné klasické babičkovské šišky by skrátka na blogu mali byť. Aj keď nie sú úplne fit. Tak už na blogu sú, práve v od tejto chvíle a práve tieto. No a myslím, že chutili geniálne. Boli mäkkučké, nadýchané, presne ako od babičky. Veď fašiangy sú len raz v roku….
Potrebujeme:
1 kocku droždia
2 PL cukru
250 ml mlieka
500 g hladkej múky
3 žĺtky
kôru z citróna (podľa chuti)
50 g masla
2 maličké štamperlíky rumu
masť/olej na vysmážanie
cukor na posypanie
lekvár (napr. jahodový)
Do hlbokého taniera rozmrvíme droždie a zasypeme ho 2 lyžicami cukru. Lyžičkou opatrne tieto dve zdanlivo nespojiteľné suroviny miešame, o chvíľu sa začne droždie roztápať. Vymiešame ho s cukrom, prilejeme trošku mieka a počkáme 10 minút, kým trochu napučí. Zatiaľ si v miske zmiešame múku, rum, maslo, kôru z citróna, zvyšné mlieko, žĺtky a na záver pridáme drožďovú zmes. Vypracujeme hladké cesto, prikryjeme ho čistou suchou utierkou a necháme nakysnúť asi ¾ hodinu. Potom cesto rozvaľkáme na približne 1cm plát a vykrajujeme šišky, môžeme vykrojiť aj stredovú dierku.
V hrnci rozpálime masť (alebo olej) a šišky do nej postupne vkladáme. Tuku by malo byť toľko, aby v ňom šišky plávali, ak sa obávate mastnoty, po vybratí ich nechajte odpočívať na suchej servítke, ktorá prebytočný tuk „vypije“. Aj vďaka pridanému rumu nie sú šišky veľmi mastné. Šisky opekáme z oboch strán. Na záver ich posypeme cukrom a ozdobíme obľúbeným džemom.
Pridaj komentár