Premýšľate, ako osláviť koniec školského roka? Mám tu jeden tip, ktorým iste potešíte Vaše ratolesti, ktoré sa určite usilovali po celý rok o to, aby robili radosť Vám. I keď to možno nebolo podľa Vaších predstáv, skúste sa nad to preniesť a osladiť si tento deň napríklad aj týmto skvelým dezertom, ktorý je vhodný aj pre bezlepkáčov. Kakaovo – kokosový korpus v kombinácii s tvarohom, ricottou, ovocím a slaným karamelom je jednoducho neskutočný. A prečo škaredá? Na to prídete pri pečení korpusov 🙂
Na 1 korpus s priemerom 16 cm potrebujeme:
2 žĺtky
2 bielky
2 lyžice cukru (z kokosových kvetov alebo iný)
2 lyžice kakaa
2 lyžice strúhaného kokosu
štipka soli
Na krém potrebujeme:
250 g tvarohu
250 g ricotty
cukor podľa chuti (kvôli bielej farbe mletý brezový alebo iný)
½ lyžičky bourbon vanilky
ovocie (jahody, banány, čučoriedky, višne, hrozno…)
Na slaný karamel potrebujeme:
30 g trstinového cukru
30 g masla
3 lyžice plnotučného mlieka
na hrot noža soli
Najskôr upečieme korpusy, najlepšie 3. Na každý korpus som pripravovala cesto zvlášť. Formu na pečenie vystelieme papierom na pečenie, ktorý ešte potrieme maslom, aby sa dal upečený korpus ľahšie odstrániť. Vajíčka rozbijeme a rozdelíme do dvoch nádob. K bielkam pridáme štipku soli a vyšľaháme tuhý sneh. K žĺtkam pridáme cukor, kakao, kokos a vymiešame. Potom k tejto zmesi pridáme sneh a zľahka premiešame. Cesto nalejeme do korpusu a dáme do vyhriatej rúry na 180 stupňov na asi 4-5 minút. Kým sa korpus pečie, pripravíme si ďalšie – rovnaké cesto. Po upečení vnútro formy opatrne prejdeme neostrým predmetom, aby sme nepoškodili formu, ale aby sa okraje koláča od nej odlepili. Obruč uvoľníme a korpus necháme na papieri vychladnúť. Formu umyjeme, znova vystelieme papierom, pretrieme maslom a rovnakým spôsobom v nej upečieme ďalšie korpusy. A tu sa dostávame k podstate názvu torty – korpusy sa po vychladnutí zošúveria a sú jednoducho škaredé 🙂
Kým korpusy chladnú, pripravíme si krém. Ricottu, tvaroh, vanilku a cukor podľa chuti vymiešame vareškou alebo lyžicou, nie však mixérom, pretože by mohol zrednúť. Potrieme prvý korpus a posypeme ho ovocím (jahodami). Navrstvíme druhý korpus a ten taktiež potrieme tvarohovo-ricottovou zmesou a posypeme ovocím (banán), priložíme tretí korpus, potrieme krémom a ozdobíme ovocím (jahody, čučoriedky, višne, hrozno). Dáme vychladnúť a pripravíme si slaný karamel. Do kastrólika nasypeme odvážené množstvo cukru a zahrievame ho, kým sa nerozpustí. Treba miešať veľmi opatrne, cukor má veľmi vysokú teplotu, mohol by nás popáliť. Potom k rozpustenému cukru pridáme maslo a miešame, kým sa nerozpustí. Na záver pridáme teplé mlieko a soľ. Karamel sa trošku zrazí, no varením sa cukor opäť roztopí a nadobudne krémovú konzistenciu, ktorú potom necháme mierne vychladnúť a potom ňou opatrne prelejeme tortu aj s ovocím. Necháme vychladnúť a podávame 🙂
3 Responses
ŠKAREDÁ TORTA S OVOCÍM A SLANÝM KARAMELOM - Najlepšie blogy
[…] ŠKAREDÁ TORTA S OVOCÍM A SLANÝM KARAMELOM zobrazený najskôr Moje […]
Najlepšie dezerty s čokoládou bez múky - Moje Jedlo
[…] Recept tu […]
Najlepšie dezerty s čokoládou bez múky - Najlepšie blogy
[…] Recept tu […]