SKOČ DO TRÚBY

Názov tohoto koláča som si nevymyslela, on sa tak skutočne volá. Pamätám si ho z detstva, mama ho piekla dosť často a pred návštevou vždy vravela, že je veľmi jednoduchý. Presne na taký som dnes dostala chuť aj ja. Keďže chladnička zývala prázdnotou, tak som stavila na klasiku – kakaovo kokosovú chuť. Kakao aj kokos mám doma vždy. A aj múku, vajíčka a cukor. Tento koláč je nielen ľahký na prípravu, ale aj na suroviny. Znížila som podiel cukru, múku som použila celozrnnú a myslím, že môže byť.

Potrebujeme:

1 šálku vody

1 šálku trstinového cukru

250 g masla

2 lyžice kakaa

2 šálky polohrubej špaldovej celozrnnej múky

4 vajcia

prášok do pečiva s vínnym kameňom

strúhaný kokos

V kastróli na miernom ohni rozpustíme maslo s vodou, cukrom a kakaom. Z tejto zmesi si odoberieme 1 šálku bokom – budeme ňou polievať upečený koláč.

Do misky nasypeme múku, pridáme prášok do pečiva a celé vajíčka (bez škrupín, samozrejme :-)). Do tejto tuhej zmesi prilejeme tekutú kakaovú zmes. Nemala by byť priveľmi horúca, aby nespálila vajíčka a prášok do pečiva. Dobre zamiešame a cesto vylejeme na plech klasických veľkých rozmerov. Ja som ho pre istotu vystlala papierom na pečenie, ak nemáte, určite ho vymastite a vysypte múkou. Pečieme v rúre na 180 stupňoch asi 15 – 20 minút, resp. podľa potreby. Potom koláč vyberieme, ešte horúci poprepichujeme špáradlom a nalejeme naň odloženú tekutú zmes. Na záver celý koláč posypeme kokosom a podávame. 

Viac skvelých receptov nájdeš v mojich knihách.

Ako sa vám tento recept páči?

Pridaj komentár