Premýšľate, čo slané upiecť k vínu či k pivu? Tiež som mala podobný problém a nevedela som sa rozhodnúť, čo by bolo najvhodnejšie, tak som vytvorila až 3 verzie. Niečo zdravé semienkové na zobkanie, niečo bryndzové a niečo syrové. Samozrejme, tvary vykrajovačiek môžete použiť akékoľvek, čím menšie, tým lepšie, ale ja som sa rozhodla, keďže je dnes Silvestra, že pripravím prasiatka a podkovičky pre šťastie. Tak verím, že to pomôže a čaká nás všetkých krásny celý budúci rok. Želám vám to z celého srdca, priatelia! Ďakujem za priazeň, za to, že kupujete moje knihy, varíte podľa mojich receptov a s nadšením mi píšete. Ďakujem 100x, veľmi si to vážim :)
Semienkové krekry
1 dcl slnečnicových semienok
1 dcl tekvicových semienok
1 dcl ľanových semienok
1 dcl sézamových semienok
1 dcl ovsených vločiek
2 lyžičky soli
3,5 dcl spaldovej selozrnnej múky
0,5 dcl olivového oleja
2 dcl vody
Vezmeme odmerku a všetky suché časti nameriame. Dáme do misky a dobre premiešame. Potom prilejeme olej a vodu. Dobre zmiešame, rozotrieme na papier na pečenie, prikryjeme druhým a vyvaľkáme na asi 0,5 cm hrubý plát. Nožom nakrájame na želané tvary a dáme piecť na 200 stupňov na asi 20 minút. Z tejto dávky nám výjde množstvo na 1 plech.
Bryndzové prasiatka
500 g hladkej múky
150 g masti/masla
260 g bryndze
1 lyžička soli
1 žĺtok
1 lyžička prášku do pečiva
5 lyžic bieleho jogurtu
bielko na potretie
sézam/ľan/mak/rasca/hrubá soľ na posypanie
Všetky suroviny spolu zmiešame do jednej hmoty. Na pomúčenej doske cesto vyvaľkáme na hrúbku 0,75 cm. Vykrajujeme ľubovoľné tvary a ukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme bielkom a posypeme ľubovoľnou posýpkou. Pečieme v rúre na 180 stupňov asi 10 minút (čas je len orientačný a závisí aj od veľkosti vykrojených tvarov. Menšie tvary potrebujú kratší čas). Z tejto dávky výjdu asi 4 plechy.
Syrové podkovičky
500 g hladkej múky
250 g masla
250 g strúhaného Eidamu
1 lyžička soli
1 žĺtok
½ prášku do pečiva
ak je cesto príliš husté, pridávame po lyžiciach studené mlieko
bielok na potretie
sézam/ľan/mak/rasca/hrubá soľ na posypanie
Všetko spolu zmiešame a cesto na pomúčenej doske vyvaľkáme na cca 0,75 cm plát. Vykrajujeme rôzne tvary podľa chuti a nálady. Ukladáme ich na papier na pečenie, potrieme bielkom, posypeme posýpkou. Pečieme v rúre na 180 stupňov asi 10 minút (čas je len orientačný a závisí aj od veľkosti vykrojených tvarov. Menšie tvary potrebujú kratší čas). Z tejto dávky výjdu asi 4 plechy.
Pridaj komentár