SLANÉ PEČIVO 3x INAK

Slané pečivoPremýšľate, čo slané upiecť k vínu či k pivu? Tiež som mala podobný problém a nevedela som sa rozhodnúť, čo by bolo najvhodnejšie, tak som vytvorila až 3 verzie. Niečo zdravé semienkové na zobkanie, niečo bryndzové a niečo syrové. Samozrejme, tvary vykrajovačiek môžete použiť akékoľvek, čím menšie, tým lepšie, ale ja som sa rozhodla, keďže je dnes Silvestra, že pripravím prasiatka a podkovičky pre šťastie. Tak verím, že to pomôže a čaká nás všetkých krásny celý budúci rok. Želám vám to z celého srdca, priatelia! Ďakujem za priazeň, za to, že kupujete moje knihy, varíte podľa mojich receptov a s nadšením mi píšete. Ďakujem 100x, veľmi si to vážim :)

 

Semienkové krekry

1 dcl slnečnicových semienok

1 dcl tekvicových semienok

1 dcl ľanových semienok

1 dcl sézamových semienok

1 dcl ovsených vločiek

2 lyžičky soli

3,5 dcl spaldovej selozrnnej múky

0,5 dcl olivového oleja

2 dcl vody

 

Vezmeme odmerku a všetky suché časti nameriame. Dáme do misky a dobre premiešame. Potom prilejeme olej a vodu. Dobre zmiešame, rozotrieme na papier na pečenie, prikryjeme druhým a vyvaľkáme na asi 0,5 cm hrubý plát. Nožom nakrájame na želané tvary a dáme piecť na 200 stupňov na asi 20 minút. Z tejto dávky nám výjde množstvo na 1 plech.Slané pečivo

Bryndzové prasiatka

500 g hladkej múky

150 g masti/masla

260 g bryndze

1 lyžička soli

1 žĺtok

1 lyžička prášku do pečiva

5 lyžic bieleho jogurtu

bielko na potretie

sézam/ľan/mak/rasca/hrubá soľ na posypanie

 

Všetky suroviny spolu zmiešame do jednej hmoty. Na pomúčenej doske cesto vyvaľkáme na hrúbku 0,75 cm. Vykrajujeme ľubovoľné tvary a ukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme bielkom a posypeme ľubovoľnou posýpkou. Pečieme v rúre na 180 stupňov asi 10 minút (čas je len orientačný a závisí aj od veľkosti vykrojených tvarov. Menšie tvary potrebujú kratší čas). Z tejto dávky výjdu asi 4 plechy.

Slané pečivo

 

Syrové podkovičky

500 g hladkej múky

250 g masla

250 g strúhaného Eidamu

1 lyžička soli

1 žĺtok

½ prášku do pečiva

ak je cesto príliš husté, pridávame po lyžiciach studené mlieko

bielok na potretie

sézam/ľan/mak/rasca/hrubá soľ na posypanie

 

Všetko spolu zmiešame a cesto na pomúčenej doske vyvaľkáme na cca 0,75 cm plát. Vykrajujeme rôzne tvary podľa chuti a nálady. Ukladáme ich na papier na pečenie, potrieme bielkom, posypeme posýpkou. Pečieme v rúre na 180 stupňov asi 10 minút (čas je len orientačný a závisí aj od veľkosti vykrojených tvarov. Menšie tvary potrebujú kratší čas). Z tejto dávky výjdu asi 4 plechy.

Slané pečivo

 

 

 

 

Viac skvelých receptov nájdeš v mojich knihách a kalendároch.

moje knihy

 

Ako sa vám tento recept páči?

Pridaj komentár