Grilovačkové obdobie je v plnom prúde. A leto je ako stvorené aj na rôzne záhradné párty, vinšovačky, oslavy, či návštevy. A práve na takéto príležitosti je tu tento recept. Máte na výber dve verzie – cibuľové a olivové, ale pokojne môžete experimentovať a urobiť aj rôzne iné príchute, také, ktoré máte radi vy. Recept je jednoduchý a slimáčiky sú fakt skvelé. S čím si ich viete predstaviť vy?
Potrebujeme:
500 g hladkej špaldovej múky (250 g celozrnnej múky a 250 g bielej múky)
1 šálka (250 ml) mlieka
1 lyžička cukru
1 kocka droždia
100 g rozpusteného masla
soľ
Náplň:
500 g údeného syra
200 g kyslej smotany
2 strúčiky cesnaku
soľ
korenie
bylinky
červená cibuľa alebo olivy
1 vajce – na potretie
Z teplého mlieka, lyžičky cukru a droždia urobíme kvások, necháme kysnúť na linke. Múku preosejeme, pridáme štipku soli, nalejeme kvások, premiešame a na záver pridáme rozpustené vychladnuté maslo. Vymiešame bochník cesta, prikryjeme ho utierkou a necháme nakysnúť. Keď je nakysnuté, rozdelíme ho na dve časti. Každú časť vyvaľkáme a potrieme syrovo smotanovou náplňou.
Náplň si pripravíme tak, že zmiešame postrúhaný syr so smotanou, pretlačeným cesnakom a ochutíme ju soľou (trošku, keďže syr je dostatočne slaný), korením a bylinkami. Potrieme ňou vyvaľkaný plát, posypeme nasekanou cibuľou alebo olivami, zatočíme do rolády a krájame asi 1 cm rezy – slimáky. Tie ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, necháme podkysnúť asi 10 minút a potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme na 180 stupňoch asi 10 – 15 minút (resp. podľa možností svojej rúry).
Pridaj komentár