SLANÉ SYROVÉ SLIMÁKY

Grilovačkové obdobie je v plnom prúde. A leto je ako stvorené aj na rôzne záhradné párty, vinšovačky, oslavy, či návštevy. A práve na takéto príležitosti je tu tento recept. Máte na výber dve verzie – cibuľové a olivové, ale pokojne môžete experimentovať a urobiť aj rôzne iné príchute, také, ktoré máte radi vy. Recept je jednoduchý a slimáčiky sú fakt skvelé. S čím si ich viete predstaviť vy?

slané syrové slimáky

Potrebujeme:

500 g hladkej špaldovej múky (250 g celozrnnej múky a 250 g bielej múky)

1 šálka (250 ml) mlieka

1 lyžička cukru

1 kocka droždia

100 g rozpusteného masla

soľ

 

Náplň:

500 g údeného syra

200 g kyslej smotany

2 strúčiky cesnaku

soľ

korenie

bylinky

červená cibuľa alebo olivy

1 vajce – na potretie

 

Z teplého mlieka, lyžičky cukru a droždia urobíme kvások, necháme kysnúť na linke. Múku preosejeme, pridáme štipku soli, nalejeme kvások, premiešame a na záver pridáme rozpustené vychladnuté maslo. Vymiešame bochník cesta, prikryjeme ho utierkou a necháme nakysnúť. Keď je nakysnuté, rozdelíme ho na dve časti. Každú časť vyvaľkáme a potrieme syrovo smotanovou náplňou.

Náplň si pripravíme tak, že zmiešame postrúhaný syr so smotanou, pretlačeným cesnakom a ochutíme ju soľou (trošku, keďže syr je dostatočne slaný), korením a bylinkami. Potrieme ňou vyvaľkaný plát, posypeme nasekanou cibuľou alebo olivami, zatočíme do rolády a krájame asi 1 cm rezy – slimáky. Tie ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, necháme podkysnúť asi 10 minút a potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme na 180 stupňoch asi 10 – 15 minút (resp. podľa možností svojej rúry).

Viac skvelých receptov nájdeš v mojich knihách.

Ako sa vám tento recept páči?

Pridaj komentár