SLANÝ CUKETOVÝ KOLÁČ (bez múky)

- 4

V cuketovej sezóne sa hodí každý nový cuketový recept, nemám pravdu? Krásne zelené cuketky, ktorými je posiata celá záhrada… Toto v zime nezažijeme 🙂 Viac receptov nájdete aj tu.

Potrebujeme:

1 kg očistenej cukety

1 cibuľu

5 strúčikov cesnaku

4 vajcia

1 tvaroh (250 g)

hrsť bazalky

½ lyžičky prášku do pečiva (napr. s vínnym kameňom)

½ lyžičky údenej soli (alebo obyčajnej)

mleté čierne korenie

cca 7 ks sušených paradajok

olej

Na oleji opečieme nadrobno nasekanú cibuľu do zlatova. Keď sa cibuľa opečie, chutí koláč úplne inak, ako keď doň pridáte surovú cibuľu. Cuketu nastrúhame na veľkých okách strúhadla, ak máte veľkú cuketu, odstráňte jadierka, ak máte staršiu cuketu, môžete ju i ošúpať. Cuketu môžete nasoliť a nechať chvíľu postáť, aby zmäkla a pustila šťavu. Potom ju vyžmýkajte. Ja som mala staršiu cuketu a nežmýkala som ju. Uviedla som už hmotnosť cukety, s ktorou som vo finále pracovala, čiže som použila kilo nastrúhanej cukety. Zmiešame ju s tvarohom, pretlačeným cesnakom, žĺtkami, bazalkou nasekanou nadrobno, nakrájanými sušenými paradajkami, soľou a korením. Pridáme i prášok do pečiva a opečenú cibuľu. Dobre premiešame, v miske vyšľaháme bielky a tie potom opatrne primiešame do zmesi. Plech (klasický veľký) vymastíme olejom a cuketové „cesto“ naň opatrne vylejeme. Uhladíme a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov asi 30 minút, resp. treba sledovať, keď začne povrch hnednúť, koláč je hotový.

Ak nemáte problém s múkou a chcete, aby bol koláč sýtejší a vyšší, môžete pridať špaldovú, pšeničnú alebo pohánkovú (neobsahuje lepok) múku. Odporúčam cca ½ šálky, resp. podľa konzistencie cesta. Ja som však chcela verziu úplne bez múky, bola som zvedavá, ako to dopadne 🙂 A podarilo sa, len si dajte pozor na to, aby boli kúsky (napr. tých paradajok) čo najmenšie 🙂

Viac skvelých receptov nájdeš v mojich knihách a kalendároch.

moje knihy

 

Ako sa vám tento recept páči?

4 Responses

  1. Ada
    | Odpovedať

    Prosím vás aký tvaroh treba davat? ten jemný alebo hrudkovitý?

     
    • moje.jedlo
      | Odpovedať

      Andrejka, v zásade je to asi jedno, ja som dala hrudkovitý. Len cuketu dobre vyzmýkajte, nech nie je veľmi mokrá táto zmes. Dobrú chuť 🙂

       
  2. Ada
    | Odpovedať

    ok, Ďakujem 🙂 Idem na to 😀

     
    • moje.jedlo
      | Odpovedať

      nech sa vydarí 🙂

       

Pridaj komentár