Slivky sú u mňa v kuchyni v zastúpení už od konca júna. Najskôr zarodila skorá odroda, postupne dozrievajú aj ostatné. V špajzičke nás čakajú zavárané slivky, v mrazničke sú pripravené slivkové gule, ktoré stačí už len vyvariť (v zime to bude super „polotovar“) a kysnutých koláčov s drobeničkou som narobila toľko, že už to ani nepočítam (a ešte nekončím :-D). Jednoducho považujem tieto drobné fialové plody za ovocie tohto leta. Aspoň čo sa týka mojej kuchyne. Ak máte chuť, vyskúšajte niečo z toho i vy, napríklad túto galetku. Je jednoduchá, nie je toho veľa, takže ak sa nechcete v lete prejedať koláčmi, je to ideálne. Nech sa páči, tu je môj recept:
Potrebujeme:
150 g polohrubej múky
70 g špaldovej celozrnnej múky
1 lyžička škoricového cukru (zvyšok vrecúška na posypanie sliviek)
50 g práškového cukru
1 čajová lyžička prášku do pečiva
štipka soli
110 g masla
40 g mlieka
slivky (alebo iné ovocie)
vajce na potretie
V miske najskôr zmiešame suché suroviny, teda múku, cukor, prášok do pečiva, soľ. Potom pridáme na kocky nakrájané studené maslo a pomaly ho zapracujeme do suchej zmesi. Postupne prilievame 40 g mlieka. Konzistencia cesta by mala byť pevná, nelepivá a nedrolivá. Vypracujeme bochník, ktorý zabalíme do potravinovej fólie a dáme odpočívať do chladničky na cca 30 minút.
Potom ho vyberieme a na papieri na pečenie rozvaľkáme. Ak to pôjde ťažšie, nevadí, nechajte bochník vytiahnutý, maslo musí povoliť. Zatiaľ si načistite slivky (alebo iné ovocie). Vyvaľkajte plát asi 0,7 cm hrubý a naukladajte naň ovocie. Ak máte mak, pokojne ho môžete použiť tiež. Okraje cesta zaviňte a potrite rozšľahaným vajíčkom. Ja som použila prepeličie, pretože je malé a na potretie dokonale postačuje. Tak mi nezostali žiadne zvyšky.
Pečieme na plechu spolu s papierom na pečenie na 180 stupňov asi 30 minút. Potom vyberieme, necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom. Môžete podávať aj s vanilkovou zmrzlinou.
Pridaj komentár