SLIVKOVÉ GULE S MAKOM

- 2

Ďalší letný recept, veď čo čakať od foodblogera v lete, všakže 😀 Tentokrát sú to slivkové gule alebo knedlíčky s ovocím, podľa toho, na aký názov ste zvyknutí. U nás sú to gule a hotovo 😀 Ale nie sú to obyčajné gule, sú z tvarohového cesta, ktoré sa objavilo aj v knihe Moje skvelé jedlo vo verzii neplnené s jahodami a rebarborou (knihu kúpite tu). To znamená, že toto cesto má v kombinácii s ovocím široké využitie. Okrem toho by sa dala táto dobrota zaradiť aj do kategórie predvýplatových jedál.

IMGP4120

Potrebujeme:

250 g hrudkovitého tučného tvarohu

35 g rozpusteného masla

1 vajce

70 g špaldovej krupice

štipku soli

slivky

Na posýpku:

mletý mak (najlepšie čerstvo doma pomletý)

javorový sirup

štipka škorice

rozpustené maslo
IMGP4079

Tvaroh dáme do misky a roztlačíme ho vidličkou. Pridáme celé vajce, štipku soli a rozpustené maslo. Pomaly začneme prisypávať krupicu. Vytvoríme cesto, z ktorého môžeme hneď začať tvoriť guľky alebo ním obaľovať ovocie.
IMGP4080

Na dlaň naberieme trochu cesta a vytvarujeme placku,IMGP4085

do ktorej zabalíme slivku.

IMGP4087Vytvarujeme guľku.IMGP4089

Asi takúto 🙂
IMGP4092

Z tohoto množstva surovín nám výjde 1, 2, 3, 4,… 10 guliek 🙂IMGP4098

Guľky dáme na chvíľku do chladničky (zatiaľ si môžeme zomlieť mak), potom ich vyberieme a opatrne vkladáme do vrelej vody. Keď vyplávajú na povrch, sú hotové. Trvá to rôzne, záleží od veľkostí guľôčok, či hrúbky cesta. Mojim to trvalo asi 7 minút.IMGP4115

Kým sa varia,  rozpustíme si maslo a pripravíme posýpku – mak zmiešame so škoricou. Keď sú guľky uvarené, vyberieme ich do misky, na ktorej dno sme dali kúsok stuhnutého masla, vplyvom teplých guliek sa rozpustí. Keď máme v miske všetky guľky, posypeme ich makovo škoricovou posýpkou, pokvapkáme rozpusteným maslom a javorovým sirupom. Ozdobíme podľa chuti a podávame 🙂 Mňam 🙂

IMGP4123

IMGP4127

IMGP4128

Viac skvelých receptov nájdeš v mojich knihách.

Ako sa vám tento recept páči?

2 Responses

  1. […] SLIVKOVÉ GULE S MAKOM zobrazený najskôr Moje […]

     
  2. […] Použila som klasické zemiakové cesto, využila som tak zemiaky, ktoré zostali po obede a bolo mi ich ľúto vyhodiť. Takto sa krásne a chutne spotrebovali. Tento recept je vhodný aj pre tých, ktorí nemôžu mliečne produkty. V mojej knižke Moje skvelé jedlo však nájdete aj jednoduchý recept na knedličky z tvarohového cesta, ktoré môžete naplniť napríklad jahodami, či slivkami. A tiež zamraziť na „horšie časy“, rovnako, ako aj tieto zemiakové. Recept dokonca nájdete aj na blogu tu.  […]

     

Pridaj komentár