SLIVKOVÝ COBBLER (bez mlieka, vajec, lepku)

IMGP4615Poznáte cobbler? Je to koláč z kategórie „ízy z jednej misky“, do ktorého môžete dať čokoľvek. A keď vravím čokoľvek, tak myslím aj zeleninu. Samozrejme po úprave receptu a nie naraz s ovocím do jednej misky 😀 hoci… s takou rebarborou by to aj šlo 🙂 Tá je však momentálne mimo sezóny, teraz vládnu trhoviskám slivky, broskyne, čučoriedky, či marhule. V rámci tohoto koláčika sa viete pozbavovať prebytkov zo záhradky, či starých (ale dobrých) zaváranín. Ak máte radi mrveničkové koláče a crumble, je vysoko pravdepodobné, že Vám bude chutiť aj cobbler. Ako vidíte, najlepšie sa vyjedá lyžičkou, ak si teda chcete šplhnúť pred svokrou exkluzívnym a esteticky naaranžovaným dezertom, rovno odporúčam upiecť niečo viac „nóbl“ 🙂 S pyžamovými kamoškami k telke a k vanilkovej zmrzline si však vhodnejší dezert neviem predstaviť 🙂

Ja som urobila bezlepkovú, bezvaječnú a bezmliečnu verziu 🙂

IMGP4616

Potrebujeme:

120 g pohankovej múky (alebo špaldovej, či ovsenej)

30 g kokosového cukru + 2 lyžice na posypanie ovocia

1 lyžička vínneho kameňa (prášok do pečiva bez fosfátov)

1 lyžička škorice

štipka soli

40 g mletého maku

hrsť orechov (nemusí byť)

1 detská výživa (asi 160 g)

50 g kokosového oleja (alebo masla)

ovocie podľa chuti (slivky, marhule…)

Uvedené množstvo je určené na malý pekáčik rozmerov cca 25×20 cm (alebo na 2 porcie množstva na fotke)

IMGP4617

Ovocie umyjeme, nakrájame na menšie kúsky a poukladáme na dno zapekacej misky. Poprášime ho cukrom, lepšie pustí šťavu. Misku som nevymazávala. V inej miske zmiešame suché suroviny, teda múku, cukor, vínny kameň, škoricu, soľ, mak a nasekané orechy. Potom pridáme zmäknutý kokosový olej a výživu. Vymiešame cesto, ktoré lyžicou nanesieme na pripravené ovocie.IMGP4621

Pekáč vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov na asi 20 minút. Necháme mierne vychladnúť, ozdobíme práškovým cukrom alebo xylitolom, rozdáme lyžičky a „bágrujeme“ 🙂 Ideálnu dvojicu tvorí s vanilkovou zmrzlinou.

IMGP4626

IMGP4630

 

 

Viac skvelých receptov nájdeš v mojich knihách a kalendároch.

moje knihy

 

Ako sa vám tento recept páči?

Pridaj komentár