Chlieb / pečivo / pizza · Home made · Raňajky / snacky

ŠPALDOVÝ CHLEBÍK S OLIVAMI

 

IMGP4475

Poznáte to? Idete do obchodu len po chlieb a odchádzate s plnou taškou vecí, prípadne dvomi… Veď to bolo v akcii, tamto, toto sa zíde, tamto už dávno nemali… Ak to využijete, je to OK. Ak však po čase  zistíte, že ste to ani nepotrebovali a končí tomu doba spotreby, tak to OK nie je. Pod vplyvom veľkých nákupných centier, veľkých nákupných vozíkov, nápisov „AKCIA“ na každom kroku a oddeleniu chleba/pečiva až na konci trasy, si človek ani neuvedomuje, ako podľahne. A tak miesto plánovaného cca 2 eurového nákupu pri pokladni zaplatí viac. O dosť viac. A ešte musí kúpiť aj plastovú tašku, pretože s takým nákupom nepočítal a nemá to ako všetko odniesť. Zamysleli ste sa niekedy nad tým, koľko by ste ušetrili, keby ste si chlebík piekli doma? Ako by sme ušetrili, keby sme menej nakupovali a aj menej vyhadzovali? Ako by vyzerali naše nákupy, keby sme si doma v pokoji spísali na lístoček všetky potrebné veci a pri nákupoch nepodľahli akciám?

Ja som to minulý týždeň skúsila, v sobotu som urobila klasický veľký nákup (s lístočkom :-)) a po celý týžden nestrčila nos do žiadneho obchodu. V pohode som prežila 🙂 A trh tiež nezaznamenal výrazné výkyvy. Chlieb síce nekupujem už cca 8 rokov, ale tiež som občas niečo súrne potrebovala a potom som odchádzala s taškou plnou ako svet. A ísť do obchodu s ďeťmi je hotová pohroma! Zabila som teda dve muchy jednou ranou a dom zvaný „obchod“ som na týžden vymazala z navigácie vo svojej hlave.

Nechcem teraz samozrejme, aby ste prestali chodiť do obchodu. Išlo mi len o krátke zamyslenie sa nad tým, ako fungujeme. A koľko zbytočností kupujeme. A koľko jedla potom vyhadzujeme. A koľko by sme ušetrili, keby sme chodili nakupovať len v jeden – dva dni v týždni a snažili sa byť sebestačnejší. Teraz, v čase čerstvej zeleniny a ovocia zo záhradky (či z trhu) je to celkom jednoduché. Ani upiecť si doma chlebík, či pečivo nie je žiadna veda. Zvládnete to raz dva 🙂

Ak sa stále obávate pečenia kváskového chleba, pozrite si tento môj podrobný fotonávod, verím, že ho vyskúšate a budete ho robiť aj opakovane 🙂 Pre opatrnejších a bojazlivejších tu mám recept na chlebík zo špaldovej múky s klasickým droždím, ktorý môžete jesť už o 2 hodiny po zamiesení 🙂

IMGP4474

Potrebujeme:

300 ml teplej vody

2 lyžice olivového oleja

½ droždia

½ lyžičky cukru

200 g bielej špaldovej hladkej múky

260 g celozrnnej špaldovej hladkej múky

20 g ovsených vločiek

20 g slnečnicových semienok

1 lyžička soli

bylinky podľa chuti

2 hrste (čiernych) olív (môžete vynechať)

IMGP4468

Môžeme si pomôcť aj domácou pekárňou. Do nádoby nalejeme vodu, pridáme cukor a medzi prstami rozdrobené droždie. Chvíľu počkáme, kým sa zaktivizuje kvások a potom pridáme olej, múky, vločky, semienka, soľ a bylinky. Olivy som dala celé, ale pekáreň ich doslova rozmixovala. Ak pracujete s cestom ručne, nakrájajte ich na menšie kúsky. Zapneme program na miesenie cesta, potom cesto pomúčenými rukami vyberieme a dáme nakysnúť do vhodnej nádoby. Ja som použila ošatku vystlanú čistou utierkou. Prikryjeme a necháme nakysnúť asi 45 minút.

IMGP4469

Potom misku s cestom preklopíme na plech vystlaný papierom na pečenie a dáme do rúry na 180 stupňov Celzia na asi 40-50 minút. Po upečení potrieme vodou a necháme vychladnúť na mriežke.

IMGP4471

IMGP4478

Viac skvelých receptov nájdeš v mojich knihách.

5 thoughts on “ŠPALDOVÝ CHLEBÍK S OLIVAMI

  1. Chlebík nádherný, skúšam hneď cez víkend. A s nákupmi to vidím rovnako. Niet nad dobre vysedený a napísaný lístoček 🙂

  2. Spätné upozornenie: GAZPACHO Z MIOMATU - Moje Jedlo

Pridaj komentár