Poznáte to? Idete do obchodu len po chlieb a odchádzate s plnou taškou vecí, prípadne dvomi… Veď to bolo v akcii, tamto, toto sa zíde, tamto už dávno nemali… Ak to využijete, je to OK. Ak však po čase zistíte, že ste to ani nepotrebovali a končí tomu doba spotreby, tak to OK nie je. Pod vplyvom veľkých nákupných centier, veľkých nákupných vozíkov, nápisov „AKCIA“ na každom kroku a oddeleniu chleba/pečiva až na konci trasy, si človek ani neuvedomuje, ako podľahne. A tak miesto plánovaného cca 2 eurového nákupu pri pokladni zaplatí viac. O dosť viac. A ešte musí kúpiť aj plastovú tašku, pretože s takým nákupom nepočítal a nemá to ako všetko odniesť. Zamysleli ste sa niekedy nad tým, koľko by ste ušetrili, keby ste si chlebík piekli doma? Ako by sme ušetrili, keby sme menej nakupovali a aj menej vyhadzovali? Ako by vyzerali naše nákupy, keby sme si doma v pokoji spísali na lístoček všetky potrebné veci a pri nákupoch nepodľahli akciám?
Ja som to minulý týždeň skúsila, v sobotu som urobila klasický veľký nákup (s lístočkom :-)) a po celý týžden nestrčila nos do žiadneho obchodu. V pohode som prežila 🙂 A trh tiež nezaznamenal výrazné výkyvy. Chlieb síce nekupujem už cca 8 rokov, ale tiež som občas niečo súrne potrebovala a potom som odchádzala s taškou plnou ako svet. A ísť do obchodu s ďeťmi je hotová pohroma! Zabila som teda dve muchy jednou ranou a dom zvaný „obchod“ som na týžden vymazala z navigácie vo svojej hlave.
Nechcem teraz samozrejme, aby ste prestali chodiť do obchodu. Išlo mi len o krátke zamyslenie sa nad tým, ako fungujeme. A koľko zbytočností kupujeme. A koľko jedla potom vyhadzujeme. A koľko by sme ušetrili, keby sme chodili nakupovať len v jeden – dva dni v týždni a snažili sa byť sebestačnejší. Teraz, v čase čerstvej zeleniny a ovocia zo záhradky (či z trhu) je to celkom jednoduché. Ani upiecť si doma chlebík, či pečivo nie je žiadna veda. Zvládnete to raz dva 🙂
Ak sa stále obávate pečenia kváskového chleba, pozrite si tento môj podrobný fotonávod, verím, že ho vyskúšate a budete ho robiť aj opakovane 🙂 Pre opatrnejších a bojazlivejších tu mám recept na chlebík zo špaldovej múky s klasickým droždím, ktorý môžete jesť už o 2 hodiny po zamiesení 🙂
Potrebujeme:
300 ml teplej vody
2 lyžice olivového oleja
½ droždia
½ lyžičky cukru
200 g bielej špaldovej hladkej múky
260 g celozrnnej špaldovej hladkej múky
20 g ovsených vločiek
20 g slnečnicových semienok
1 lyžička soli
bylinky podľa chuti
2 hrste (čiernych) olív (môžete vynechať)
Môžeme si pomôcť aj domácou pekárňou. Do nádoby nalejeme vodu, pridáme cukor a medzi prstami rozdrobené droždie. Chvíľu počkáme, kým sa zaktivizuje kvások a potom pridáme olej, múky, vločky, semienka, soľ a bylinky. Olivy som dala celé, ale pekáreň ich doslova rozmixovala. Ak pracujete s cestom ručne, nakrájajte ich na menšie kúsky. Zapneme program na miesenie cesta, potom cesto pomúčenými rukami vyberieme a dáme nakysnúť do vhodnej nádoby. Ja som použila ošatku vystlanú čistou utierkou. Prikryjeme a necháme nakysnúť asi 45 minút.
Potom misku s cestom preklopíme na plech vystlaný papierom na pečenie a dáme do rúry na 180 stupňov Celzia na asi 40-50 minút. Po upečení potrieme vodou a necháme vychladnúť na mriežke.
5 Responses
Soňa
Chlebík nádherný, skúšam hneď cez víkend. A s nákupmi to vidím rovnako. Niet nad dobre vysedený a napísaný lístoček 🙂
moje.jedlo
Veru, veru.. A chlebík nech sa vydari 🙂
GAZPACHO Z MIOMATU - Moje Jedlo
[…] 90 g (staršieho) chleba (ja som použila špaldový olivový, recept tu) […]
GAZPACHO Z MIOMATU - Najlepšie blogy
[…] 90 g (staršieho) chleba (ja som použila špaldový olivový, recept tu) […]
KRÉMOVÁ POLIEVKA Z HRÁŠKU, KARFIOLU A PÓRU - Moje Jedlo
[…] Miomat „zapípa“, jedlo je hotové. Servírujeme ho s opečeným chlebom (recept napr. tu alebo tu), syrom a […]