
Dnes je deň otcov a keďže otec mojich úžasných detí nie je veľmi na sladké, budeme grilovať. Kúpili sme jemné teľacie mäsko a urobím k nemu nejaký výborný šalát. Napríklad takýto so špenátovými listami, sušenými paradajkami a jedinečným avokádovým dipom. Kto by si dal? Toto nie je len taký obyčajný recept na šalát, ukrýva sa v ňom tajomstvo nášho grilovania – spôsob pripravovania mäsa. Odkedy grilujeme mäso takto, iný spôsob sa do našej kuchyne dostáva len veľmi ťažko. Takže určite čítajte pozorne a nezabudnite vyskúšať.
Viac skvelých receptov nájdete v najnovšom čísle Evita špeciálu.
Ak by ste predsalen mali chuť na sladkú bodku, inšpirujte sa mojimi tipmi na čokoládovú tortičku
Na šalát potrebujeme:
balenie špenátu
paradajky
jarná cibuľka
sušené paradajky
kukurica
olivový olej
balzamikový ocot – podľa chuti
Na grilované mäso potrebujeme:
1 kg mäsa (napr. krkovičku)
olivový olej
5 strúčikov cesnaku
soľ
korenie
tymián
Na avokádový dip potrebujeme:
1 zrelé avokádo (viac sa o avokáde dočítate tu)
2 lyžice hustého jogurtu
2 lyžice olivového oleja
1 lyžica nasekaného kôpru
šťava z ½ limety
štipka soli
(kto chce, môže pridať aj pretlačený strúčik cesnaku)

Špenát umyjeme, dáme do misy a pridáme ostatné suroviny, množstvo podľa chuti. Dip pripravíme tiež veľmi jednoducho – zrelé avokádo roztlačíme s jogurtom, pridáme limetovú šťavu, štipku soli, nasekaný mladý kôpor, olivový olej. Kto má rád, môže pridať aj pretlačený cesnak, ja som však nehcela až takú silnú arómu, aby nezabila chuť mäsa. Ak však chcete dip robiť samostatne, napr. k jednoduchému pečivu, pokojne ho pridajte.
Mäso na gril umyjeme, nakrájame a osušíme. Nesolíme a nekoreníme ho! To je dôležité dodržať. Len také „bez chuti“ ho ogrilujeme, nezabudneme si gril predtým potrieť tukom (masťou, olivovým olejom – podľa chuti). Tajomstvo úspechu tkvie v „omáčke“, ktorú si pripravíme mimo grilu – v hrnci na olivovom oleji (nešetríme ním) opečieme na plátky nakrájaný cesnak, keď je zlatistý, pridáme vetvičky tymiánu a soľ. Odstavíme z ohňa a počkáme na grilované mäso. Ugrilované kúsky mäsa vyberieme na drevený lopár, nakrájame na tenké pásiky a tie potom preložíme do hrnca s „omáčkou“, v ktorej ho dobre poobalujeme zo všetkých strán. Na záver podľa chuti osolíme, okoreníme a podávame so šalátom a s dipom. Vďaka takejto úprave (teda bez predchádzajúceho solenia a korenenia) je mäsko šťavnaté a vláčne, treba však dávať pozor aj na to, aby sme ho neprepichovali vidličkou, treba voliť radšej kliešte na prevracanie. Verím, že ak vyskúšate tento spôsob pripravovania mäsa a dochucovanie omáčkou, zamilujete si grilovanie rovnako ako my 🙂
Pridaj komentár