ŠPENÁTOVÝ ŠALÁT S GRILOVANÝM MÄSOM A AVOKÁDOVÝM DIPOM

špenátový šalát s grilovaným mäsom a avokádovým dipom
špenátový šalát s grilovaným mäsom a avokádovým dipom

Dnes je deň otcov a keďže otec mojich úžasných detí nie je veľmi na sladké, budeme grilovať. Kúpili sme jemné teľacie mäsko a urobím k nemu nejaký výborný šalát. Napríklad takýto so špenátovými listami, sušenými paradajkami a jedinečným avokádovým dipom. Kto by si dal? Toto nie je len taký obyčajný recept na šalát, ukrýva sa v ňom tajomstvo nášho grilovania – spôsob pripravovania mäsa. Odkedy grilujeme mäso takto, iný spôsob sa do našej kuchyne dostáva len veľmi ťažko. Takže určite čítajte pozorne a nezabudnite vyskúšať.

Viac skvelých receptov nájdete v najnovšom čísle Evita špeciálu.

Ak by ste predsalen mali chuť na sladkú bodku, inšpirujte sa mojimi tipmi na čokoládovú tortičku

Višne v čokoláde

Na šalát potrebujeme:

balenie špenátu

paradajky

jarná cibuľka

sušené paradajky

kukurica

olivový olej

balzamikový ocot – podľa chuti

 

Na grilované mäso potrebujeme:

1 kg mäsa (napr. krkovičku)

olivový olej

5 strúčikov cesnaku

soľ

korenie

tymián

 

Na avokádový dip potrebujeme:

1 zrelé avokádo (viac sa o avokáde dočítate tu)

2 lyžice hustého jogurtu

2 lyžice olivového oleja

1 lyžica nasekaného kôpru

šťava z ½ limety

štipka soli

(kto chce, môže pridať aj pretlačený strúčik cesnaku)

špenátový šalát s grilovaným mäsom a avokádovým dipom
špenátový šalát s grilovaným mäsom a avokádovým dipom

 

Špenát umyjeme, dáme do misy a pridáme ostatné suroviny, množstvo podľa chuti. Dip pripravíme tiež veľmi jednoducho – zrelé avokádo roztlačíme s jogurtom, pridáme limetovú šťavu, štipku soli, nasekaný mladý kôpor, olivový olej. Kto má rád, môže pridať aj pretlačený cesnak, ja som však nehcela až takú silnú arómu, aby nezabila chuť mäsa. Ak však chcete dip robiť samostatne, napr. k jednoduchému pečivu, pokojne ho pridajte.

Mäso na gril umyjeme, nakrájame a osušíme. Nesolíme a nekoreníme ho! To je dôležité dodržať. Len také „bez chuti“ ho ogrilujeme, nezabudneme si gril predtým potrieť tukom (masťou, olivovým olejom – podľa chuti). Tajomstvo úspechu tkvie v „omáčke“, ktorú si pripravíme mimo grilu – v hrnci na olivovom oleji (nešetríme ním) opečieme na plátky nakrájaný cesnak, keď je zlatistý, pridáme vetvičky tymiánu a soľ. Odstavíme z ohňa a počkáme na grilované mäso. Ugrilované kúsky mäsa vyberieme na drevený lopár, nakrájame na tenké pásiky a tie potom preložíme do hrnca s „omáčkou“, v ktorej ho dobre poobalujeme zo všetkých strán. Na záver podľa chuti osolíme, okoreníme a podávame so šalátom a s dipom. Vďaka takejto úprave (teda bez predchádzajúceho solenia a korenenia) je mäsko šťavnaté a vláčne, treba však dávať pozor aj na to, aby sme ho neprepichovali vidličkou, treba voliť radšej kliešte na prevracanie. Verím, že ak vyskúšate tento spôsob pripravovania mäsa a dochucovanie omáčkou, zamilujete si grilovanie rovnako ako my 🙂

 

Viac skvelých receptov nájdeš v mojich knihách.

Ako sa vám tento recept páči?

Pridaj komentár