Dezerty s múkou · Vegetarián

SRDIEČKOVÝ JABLČNÍK

Nič sa nedá robiť, jeseň sa blíži míľovými krokmi. Dôkazom je aj to, že drevo na zimu je pripravené a tiež to, že pod jabloňou je stále viac a viac napadaných jabĺčok. Niečo Vám musím na seba prezradiť – v detstve som neznášala, keď sme ich museli zbierať, mama z tých dobrých robila koláče od výmyslu sveta a ja som si povedala, že v mojej domácnosti ja určite žiadne padavky zbierať a čistiť nebudem. Prešlo pár rokov a hľa – zbieram a čistím padavky do koláčov jedna radosť 😀 a ešte sa kochám tým, aký fajný koláčik som upiekla 😀 Aj tento bol dobrý, len vám neviem povedať, ako chutil studený, lebo sa zjedol ešte teplý 😀 Pôvodne to mal byť koláč z maslového cesta, no ja som maslo vo väčšej miere zamenila za biely jogurt. Jednak preto, že odkedy zdraželo maslo, snažím sa ním viac šetriť a okrem toho, po lete som nahodila „light režim“. Takže miesto 230 g masla je v koláči len 50g. Jabĺčka som posypala mojou obľúbenou zmesou na jabkový koláč, ktorú som použila aj tu. A mandle tomu dodali tú pravú chuť! Ak však oriešky nemôžete, vynechajte ich.

Potrebujeme:

450 g múky (250 bielej hladkej špaldovej, 200 celozrnnej hladkej špaldovej)

1 vajce

180 g bieleho jogurtu

50 g studeného masla

štipka soli

½ lyžičky prášku do pečiva s vínnym kameňom

750 g jabĺk

2 hrste nasekaných mandlí

2 lyžice trstinového cukru (alebo iného)

2 lyžičky korenia na jablkový koláč (alebo škorice)

Koláčová forma s priemerom 29 cm

Bielu múku preosejeme, pridáme štipku soli, prášok do pečiva, celozrnnú múku a zamiešame. Potom pridáme vajce, jogurt a maslo a vypracujeme cesto. Na asi 20 minút ho odložíme bokom, zatiaľ si môžeme načistiť a pripraviť jabĺčka. Potom cesto rozdelíme na 2 časti, jednu vyvaľkáme a preložíme do koláčovej formy (moja mala priemer 29 cm). Poukladáme na menšie kúsky nakrájané jablká, posypeme mandľami, cukrom, korením a začneme prikrývať druhou časťou. Tú buď vyvaľkáme tak, ako prvú alebo z nej povykrajujeme srdiečka, či iné tvary. Povrch potrieme rozpusteným maslom a pocukrujeme trstinovýým cukrom (štipkou medzi prsty, nad rámec rozpočtu surovín), aby vznikli kryštáliky.

Pečieme na 180 stupňoch asi 30 minút, resp. záleží od rúry, pečieme do ružova. 

Viac skvelých receptov nájdeš v mojich knihách.

Pridaj komentár