Dezerty s múkou · Vegetarián

SRDIEČKOVÝ JABLČNÍK

Nič sa nedá robiť, jeseň sa blíži míľovými krokmi. Dôkazom je aj to, že drevo na zimu je pripravené a tiež to, že pod jabloňou je stále viac a viac napadaných jabĺčok. Niečo Vám musím na seba prezradiť – v detstve som neznášala, keď sme ich museli zbierať, mama z tých dobrých robila koláče od výmyslu sveta a ja som si povedala, že v mojej domácnosti ja určite žiadne padavky zbierať a čistiť nebudem. Prešlo pár rokov a hľa – zbieram a čistím padavky do koláčov jedna radosť 😀 a ešte sa kochám tým, aký fajný koláčik som upiekla 😀 Aj tento bol dobrý, len vám neviem povedať, ako chutil studený, lebo sa zjedol ešte teplý 😀 Pôvodne to mal byť koláč z maslového cesta, no ja som maslo vo väčšej miere zamenila za biely jogurt. Jednak preto, že odkedy zdraželo maslo, snažím sa ním viac šetriť a okrem toho, po lete som nahodila „light režim“. Takže miesto 230 g masla je v koláči len 50g. Jabĺčka som posypala mojou obľúbenou zmesou na jabkový koláč, ktorú som použila aj tu. A mandle tomu dodali tú pravú chuť! Ak však oriešky nemôžete, vynechajte ich.

Potrebujeme:

450 g múky (250 bielej hladkej špaldovej, 200 celozrnnej hladkej špaldovej)

1 vajce

180 g bieleho jogurtu

50 g studeného masla

štipka soli

½ lyžičky prášku do pečiva s vínnym kameňom

750 g jabĺk

2 hrste nasekaných mandlí

2 lyžice trstinového cukru (alebo iného)

2 lyžičky korenia na jablkový koláč (alebo škorice)

Koláčová forma s priemerom 29 cm

Bielu múku preosejeme, pridáme štipku soli, prášok do pečiva, celozrnnú múku a zamiešame. Potom pridáme vajce, jogurt a maslo a vypracujeme cesto. Na asi 20 minút ho odložíme bokom, zatiaľ si môžeme načistiť a pripraviť jabĺčka. Potom cesto rozdelíme na 2 časti, jednu vyvaľkáme a preložíme do koláčovej formy (moja mala priemer 29 cm). Poukladáme na menšie kúsky nakrájané jablká, posypeme mandľami, cukrom, korením a začneme prikrývať druhou časťou. Tú buď vyvaľkáme tak, ako prvú alebo z nej povykrajujeme srdiečka, či iné tvary. Povrch potrieme rozpusteným maslom a pocukrujeme trstinovýým cukrom (štipkou medzi prsty, nad rámec rozpočtu surovín), aby vznikli kryštáliky.

Pečieme na 180 stupňoch asi 30 minút, resp. záleží od rúry, pečieme do ružova. 

Pridaj komentár