ŠŤAVNATÝ MAKOVO ČEREŠŇOVÝ KOLÁČ S RICOTTOVÝM KRÉMOM

- 2

Včera som robila tento supiš koláč pre makoholikov bez zrnka múky a asi bol naozaj dobrý, pretože sa zjedol na posedenie. Najlepšie na ňom je to, že ovocie je čerstvé (nepečie sa), takže z neho vyťažíte maximum a môžete použiť akékoľvek ovocie, skutočne by sa v ňom vynímali višne, ale i ríbezle. Koláč ako stvorený na posedenie s kamošmi 🙂IMGP3625

Na korpus potrebujeme:

130 g mletého maku

3 veľké vajcia

50 g cukru (z kokosových kvetov)

1 lyžička bourbon vanilky v prášku

1 lyžička vínneho kameňa (prášok do pečiva bez fosfátov)

štipka soli

4 lyžice tekutého kokosového oleja

4 lyžice mlieka/vody

Na krém potrebujeme:

500 g ricotty

1 lyžička bourbon vanilky

3 lyžice cukru (napr. xylitolu, ak chceme mať krém biely alebo použijeme iné obľúbené sladidlo)

Na polevu potrebujeme:

50 g mliečnej čokolády

Koláč som piekla v tortovej forme s priemerom 26 cm.

IMGP3628

Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky. Bielky vyšľaháme so štipkou soli do tuhého snehu. Žĺtky zmiešame s makom, cukrom, vanilkou, vínnym kameňom, olejom a mliekom/vodou. Na záver opatrne primiešame vyšľahaný sneh a cesto máme pripravené. Tortovú formu s priemerom 26 cm vystelieme papierom na pečenie a cesto do nej nalejeme. Opatrne cesto rozotrieme po celom plechu a dáme ho piecť na 180 stupňov na asi 15-20 minút do rúry. Skúšame špáradlom, či je už upečené a potom ho vyberieme a necháme vychladnúť. Keď je vychladnuté, pripravíme si jednoduchý krém – ricottu lyžicou alebo varechou (nie mixérom) zmiešame s vanilkou a cukrom, či iným sladidlom podľa chuti. Krém navrstvíme na korpus, poukladáme naň ovocie a dáme vychladnúť. Pred podávaním koláč polejeme rozpustenou čokoládou. IMGP3629

Dobrú chuť 🙂IMGP3633

Viac skvelých receptov nájdeš v mojich knihách a kalendároch.

moje knihy

 

Ako sa vám tento recept páči?

2 Responses

  1. […] ŠŤAVNATÝ MAKOVO ČEREŠŇOVÝ KOLÁČ S RICOTTOV&Ya… zobrazený najskôr Moje […]

     
  2. […] Recept tu […]

     

Pridaj komentár