Včera som robila tento supiš koláč pre makoholikov bez zrnka múky a asi bol naozaj dobrý, pretože sa zjedol na posedenie. Najlepšie na ňom je to, že ovocie je čerstvé (nepečie sa), takže z neho vyťažíte maximum a môžete použiť akékoľvek ovocie, skutočne by sa v ňom vynímali višne, ale i ríbezle. Koláč ako stvorený na posedenie s kamošmi 🙂
Na korpus potrebujeme:
130 g mletého maku
3 veľké vajcia
50 g cukru (z kokosových kvetov)
1 lyžička bourbon vanilky v prášku
1 lyžička vínneho kameňa (prášok do pečiva bez fosfátov)
štipka soli
4 lyžice tekutého kokosového oleja
4 lyžice mlieka/vody
Na krém potrebujeme:
500 g ricotty
1 lyžička bourbon vanilky
3 lyžice cukru (napr. xylitolu, ak chceme mať krém biely alebo použijeme iné obľúbené sladidlo)
Na polevu potrebujeme:
50 g mliečnej čokolády
Koláč som piekla v tortovej forme s priemerom 26 cm.
Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky. Bielky vyšľaháme so štipkou soli do tuhého snehu. Žĺtky zmiešame s makom, cukrom, vanilkou, vínnym kameňom, olejom a mliekom/vodou. Na záver opatrne primiešame vyšľahaný sneh a cesto máme pripravené. Tortovú formu s priemerom 26 cm vystelieme papierom na pečenie a cesto do nej nalejeme. Opatrne cesto rozotrieme po celom plechu a dáme ho piecť na 180 stupňov na asi 15-20 minút do rúry. Skúšame špáradlom, či je už upečené a potom ho vyberieme a necháme vychladnúť. Keď je vychladnuté, pripravíme si jednoduchý krém – ricottu lyžicou alebo varechou (nie mixérom) zmiešame s vanilkou a cukrom, či iným sladidlom podľa chuti. Krém navrstvíme na korpus, poukladáme naň ovocie a dáme vychladnúť. Pred podávaním koláč polejeme rozpustenou čokoládou.
Dobrú chuť 🙂
2 Responses
ŠŤAVNATÝ MAKOVO ČEREŠŇOVÝ KOLÁČ S RICOTTOVÝM KRÉMOM - Najlepšie blogy
[…] ŠŤAVNATÝ MAKOVO ČEREŠŇOVÝ KOLÁČ S RICOTTOV&Ya… zobrazený najskôr Moje […]
Najlepšie dezerty s čokoládou bez múky - Moje Jedlo
[…] Recept tu […]