U nás v rodine celkom fičia ovocné koláče. A takisto aj strúhaný tvarohový koláč. Tak som sa rozhodla spojiť tieto dva koláčiky do jedného veľmi jednoduchého, no zároveň aj veľmi chutného. Nemusíte použiť iba broskyne, pokojne ich zameňte za ovocie, ktoré máte práve k dispozícii. Ak žiadne nemáte, použite mrazené či zavárané. Tento koláč bude dokonca perfektný aj bez ovocia, takže naozaj nevidím dôvod, aby ste si ho neurobili aj vy.
Potrebujeme:
300 g hladkej múky
100 g práškového cukru
1 vanilkový cukor
½ prášku do pečiva
1 žĺtok
200 g masla
Plnka:
500 g polotučného tvarohu (mala som roztierateľný)
100 g práškového cukru (prípadne viac – podľa chuti)
1 PL Zlatého klasu (alebo pudingového prášku)
3 žĺtky
4 bielky
štipku soli
ovocie (použila som 5 broskýň)
Tortová forma s priemerom 28 cm, strúhadlo s veľkými okami.
V miske zmiešame najskôr suché suroviny na cesto, teda múku, práškový cukor, vanilkový cukor a prášok do pečiva. Potom pridáme žĺtok a maslo. Rukami vypracujeme nelepivé cesto, ktoré rozdelíme na 1 väčší (na spodok koláča) a 1 menší (na ovocie) bochník. Oba bochníky dáme stuhnúť do chladničky, aby sa dobre strúhali.
Kým sa cesto chladí, pripravíme si plnku. Bielky vyšľaháme so štipkou soli na tuhý sneh. V miske zmiešame tvaroh, žĺtky, cukor, aj vanilkový cukor a Zlatý klas. Ak nemáme Zlatý klas, ako náhrada skvele funguje pudingový prášok s vanilkovou príchuťou alebo škrob. Na záver primiešame sneh.
Koláčovú (tortovú) formu s priemerom cca 28 cm vymastíme a vysypeme múkou. Na spodok nastrúhame väčší bochník cesta, prstami ho rovnomerne rozprestrieme po forme. Teraz rozotrieme tvarohovú náplň, posypeme ovocím a nastrúhame menší bochník cesta. Dáme piecť do rúry na 180 stupňov na asi 50 – 60 minút. Po upečení necháme dobre vychladnúť a podávame napr. so zmrzlinou, prípadne posypané práškovým cukrom.
Pridaj komentár