Ďalší z receptov z knihy Recepty našich starých mám. Milujem túto knihu, mám k nej špeciálny vzťah, pretože sú v nej zachytené všetky recepty, na ktoré si pamätám z detstva. Robili ich moje babičky a teraz ich robím ja mojim deťom. Aj tento koláčik milujú, je to skrátka láska na prvé zahryznutie. Minulý týždeň som ho robila podľa knihy a rozhodla som sa, že si zaslúži nový „fotoportrét“. Prinášam Vám ho i s receptom.
Potrebujeme:
Kakaové cesto:
400 g hladkej múky
250 g masla
150 g práškového cukru
1 balíček vanilkového cukru
½ prášku do pečiva
1 žĺtok
3 lyžice kakaa
Plnka:
500 g tvarohu
150 g práškového cukru
1 vanilkový cukor
1 citrónový cukor
1 lyžica vanilkového pudingu (alebo Zlatý klas)
3 žĺtky
sneh zo 4 bielkov
hrozienka (môžete vynechať)
Recept je určený na malý plech. Zo surovín na cesto vypracujeme hrudku cesta a uložíme ju na 30 minút prikrytú do chladničky. Kým chladne, pripravíme si plnku: v miske zmiešame tvaroh, cukor, žĺtky a puding, opatrne primiešame sneh z bielkov. Nám chutia v tomto koláčik aj hrozienka, tak som ich pridala vopred namožené v rume (alebo vo vode).
Po vychladnutí cesta polovicu nastrúhame na papierom vystlaný/vymastený plech a rovnomerne potrieme plnkou. Na vrch nastrúhame zvyšnú časť cesta a dáme piecť do rúry na 180 stupňov na asi 30 – 40 minút. Necháme vychladnúť a potom nakrájame. Podávame s dobrou kávou.
Pridaj komentár