Leto má síce momentálne prestávku, ale jeho plody sú tu v plnej kráse, uchovajme si z nich čo najviac aj na chladnejšie dni 🙂 Z bazalky odporúčam urobiť pesto (recept tu), z paprík túto neskutočnú dobrotu s kozím syrom (recept tu). A jedným zo spôsobov, ako uchovať paradajky, je sušenie a následné nakladanie do oleja. Tento recept nájdete aj v mojej knihe Moje skvelé jedlo (kúpite napríklad tu: http://www.martinus.sk/?uItem=232542), robievam ho každý rok z tých najlepších čerstvých a voňavých paradajok. Je dôležité použiť dobrý olivový olej, jemný a lahodný, za studena lisovaný. Ak máte radi kapary, pokojne si ich pridajte tiež, mne tento rok neprišli na chuť a urobila som len takú základnú verziu. Ovocie i zeleninu suším v sušičke, je to skvelý pomocník, do ktorého sa oplatí investovať.
Potrebujeme:
Paradajky (najlepšie sú tie „vajíčkové“, pretože majú málo šťavy)
cesnak
bazalku (ja som použila fialovú, ale pokojne zelenú, i sušenú)
extra virgin olivový olej
Paradajky umyjeme…
…nakrájame na asi 0,7 cm plátky a uložíme na sitá do sušičky.
Použila som oba typy paradajok, klasické guľaté, i vajcové. Ak máte možnosť, na sušenie sú lepšie tie vajcové, kvôli minimu šťavy a lepšej dužine, ktorá sa po usušení neprilepí na sito.
Takto vyzerajú po 24 hodinách sušenia v sušičke. Záleží na akom stupni sušíte, ale netreba ich veľmi presušiť, potom trvá dhšiu dobu, kým opäť v oleji zmäknú. Ak chcete paradajky v RAW kvalite, teplota sušenia by nemala prekročiť 42 stupňov Celzia.
Pripravíme si cesnak, ktorý zbavíme vnútorného klíčka (aby nebol ťažký na žalúdok), bazalku, olej a uzatvárateľnú nádobu, do ktorej budeme vrstviť paradajky.
A už iba vrstvíme – na dno trochu oleja, paradajky, cesnak, bazalku a opať repete – teda paradajky, cesnak, bazalku…
Na záver paradajky dobre postláčame a nalejeme olivový olej až nad ich okraj. Nádobu uzavrieme a paradajky necháme aspoň 2-3 dni odpočívať. Ideálne aj dlhšie. Občas prevrátim pohár hore dnom. Väčšinou skladujem takto naložený pohár v chladničke. Pri odoberaní paradajok i oleja treba použiť vždy čistú vidličku/lyžičku, aby nám zmes vydržala čo najdlhšie. Priznám sa, že u nás nikdy dlho nevydrží, lebo sa veľmi rýchlo zje 🙂 Pridávam ich do šalátov, chleba, plním ním mäso alebo obložím pizzu. Olej využívam ďalej na studenú kuchyňu. Ak by ste si chceli nasušiť na celú zimu, ale máte obavy, aby Vám naložené vydržali, uskladnite ich len usušené samostatne (ako napr. hríby, či jablká). Potom ich môžete podľa potreby naložiť do oleja.
3 Responses
CUKETOVO PARMEZÁNOVÉ PLACKY S QUINOOU (bez lepku) - Moje Jedlo
[…] malé placky. Pokvapkáme olivovým olejom (ja som použila olej zo sušených paradajok, recept tu). Uvedené množstvo mi vyšlo na dva plechy, ktoré som piekla súčasne v rúre. Na plech k […]
CESTOVINY S BAKLAŽÁNOM, RICOTTOU A PESTOM - Moje Jedlo
[…] hrsť sušených paradajok (recept na ne nájdete i u mňa tu) […]
KRÉMOVÉ RIZOTO S KOKOSOVOU SMOTANOU - Moje Jedlo
[…] aj v tomto prípade. Sušené paradajky som našla v chladničke (urobila som si ich v lete podľa tohoto receptu), medvedí cesnak je práve vo svojej sezóne, biele vínko a parmezán sa nájdu doma […]