Dnes mám pre vás recept na tento skvelý a pritom veľmi jednoduchý dezert. Chutí jedinečne a pritom vyzerá celkom komplikovane. Robievam ho na špeciálne príležitosti, keď chcem, aby bolo na stole niečo, čo dobre vyzerá aj chutí. Aj sa krája veľmi dobre a nemusíte mať stres z popraskanej čokolády. Prípadné nedostatky ľahko zamaskujete kakaom.
Na korpus potrebujeme:
3 vajcia (rozdelené na žĺtky a bielky)
¾ šálky práškového cukru
5 PL oleja
5 PL vody
150 g polohrubej múky
1 ČL prášku do pečiva
3 lyžice kakaa
Bielky spolu s cukrom vyšľaháme do peny. Potom po jednom pridáme žĺtky, každé dobre zašľaháme. Potom znížime obrátky šľahača a po lyžiciach pridáme najskôr vodu a potom olej. Vo vedľajšej miske si zmiešame múku, prášok do pečiva a kakao. Túto zmes preosejeme do vyšľahanej vajíčkovej zmesi a na záver všetko opatrne a zľahka premiešame. Cesto vylejeme na klasický veľký plech a pečieme na 180 stupňov asi 15 – 20 minút (treba sledovať, ale korpus je tenký, upečie sa pomerne rýchlo). Po upečení necháme piškótu dobre vychladnúť, otočíme ju „hore nohami“ a stiahneme z nej papier. Budeme vrstviť krém.
Na krém potrebujeme:
700 ml mlieka
1 šálku kryštálového cukru
1 vanilkový cukor
1 a ½ PL hladkej múky
5 PL Zlatého klasu
3 žĺtky
200 g mäkkého masla
1 šálku kávy
¾ šálky rumu/likéru
okrúhle piškóty
Ako prvý si pripravíme puding, v odmerke si odmeriame mlieko, cca polovicu vlejeme do hrnca spolu s cukrom, zamiešame a dáme variť. Vo zvyšnom mlieku rozmiešame 3 žĺtky, vanilkový cukor, múku a Zlatý klas. Túto zmes potom za stáleho miešania prilievame do horúceho mlieka a uvaríme puding. Po odstavení hotového pudingu ho prikryjeme fóliou, aby sa nám nespravila na pudingu „kožka“. Puding necháme dobre vychladnúť, budeme ho miešať s maslom a to by sa nám pri teplom pudingu začalo topiť. Kým sa puding chladí, uvaríme si kávu, aby aj ona stihla vychladnúť.
V miske začneme šľahať maslo. Po lyžiciach pridávame dobre vychladnutý puding. Vyšľaháme pevný krém, z ktorého cca ⅓ natrieme na korpus, ktorý si vopred pokvapkáme kávovou zmesou. Tú urobíme tak, že zmiešame vychladnutú kávu spolu s rumom alebo iným likérom, cukor som nepridávala, zákusok je sladký dosť. Pokvapkaný korpus teda pokryjeme vrstvou krému a obložíme piškótami, ktoré tiež namáčame v kávovej zmesi. Zvyšok krému potom rozotrieme na vrch piškót.
Šľahačková vrstva
500 ml šľahačkovej smotany 33%
2 stužovače šľahačky
2 lyžice práškového cukru
2 PL kakaa na finálne zdobenie
V miske vyšľaháme šľahačku s cukrom a stužovačmi. Zmes natrieme na koláč a dáme zachladiť, najlepší je na druhý deň, keď si všetky chute sadnú a začnú spolu ladiť. Pred podávaním koláč posypeme kakaom a pokrájame na kocky. Vychutnávame s dobrou kávičkou.
Pridaj komentár