TOČENÁ TORTA

Ak sa vám (nedajbože) podarilo niekoho vytočiť, touto točenou tortou si ho určite udobríte 🙂 A môžete ju pripraviť aj pre niekoho, koho si chcete „obtočiť“ okolo prsta. Od toľkej dobroty sa mu pretočia aj „panenky“ 🙂 Kombinácia čerstvého ovocia, lahodného krému a bezlepkovej piškóty zatočená ako slimáčik je fe-no-me-nál-na, vážne, nevykrúcajte sa a upečte si ju tiež 🙂

Na piškótu potrebujeme:

6 vajec

4 lyžice cukru

4 lyžice pohánkovej múky (ak netrpíte celiakiou, môžete použiť špaldovú múku)

4 lyžice oleja

½ prášku do pečiva s vínnym kameňom

Na kakaovú placku potrebujeme:

3 vajcia

2 lyžice cukru

2 lyžice kakaa

Na krém č. 1 potrebujeme:

500 g mascarpone

3 lyžice jogurtu/smotany

3 lyžice cukru

¼ lyžičky vanilky

Na krém č. 2 potrebujeme:

500 ml šľahačky

250 g mascarpone

2 lyžice cukru

Ovocie podľa chuti – čučoriedky, banán, mango, jahody…

Deň vopred upečieme piškótu na veľký plech. Rozdelíme vajcia na žĺtky a bielky, žĺtky vymiešame s cukrom a olejom, pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva. Bielky vyšľaháme a potom ich postupne primiešame k cukrovej hmote. Zmes vylejeme na plech a upečieme na 180 stupňoch asi 20 minút (resp. podľa potreby). Ja používam aj papier na pečenie. Necháme vychladnúť prikryté utierkou (aby cesto neobschlo a nelámalo sa).

Kakaovú placku upečieme podobným spôsobom, použijeme tortovú formu s priemerom 26 cm. Ak máme menšiu formu, možno kakaovú placku ani nebude treba piecť, ja som ju dopekala dodatočne, keď som už mala stočenú piškótu, pretože stočená torta bola užšia ako moja tortová forma, v ktorej má odpočívať a tak som ju potrebovala niečím zafixovať.

Bielky vyšľaháme, žĺtky zmiešame s cukrom a kakaom a nakoniec primiešame sneh. Nalejeme do formy a pečieme podľa potreby na 160 stupňoch. Potom necháme vychladnúť a uvolníme z formy a vložíme naspať do vyčistenej formy. Potrieme ho časťou krému č. 2.

Krém č. 2 pripravíme tak, že šľahačku vyšľaháme a pridáme mascarpone s cukrom. Dobre zmiešame a potrieme ňou kakaovú placku, ešte si odložíme na okraje a vrch torty.

Krém č. 1 pripravíme tak, že mascarpone zmiešame s cukrom, vanilkou a na zriedenie použijeme podľa potreby jogurt. Ochutnáme, ak treba dosladíme a použijeme na piškótu.

Teraz ideme stáčať tortu: Upečenú piškótu odstránime z papiera, potrieme krémom č. 1 a rozrežeme na 4 rovnaké časti. Na každú časť uložíme na drobno nakrájané ovocie (čím drobnejšie, tým lepšie) a pomaly začneme pláty stáčať. Nevadí, ak sa plát trošku poláme, krém to všetko zlepí. Keď skončíme jeden pás, opatrne nadpojíme druhý a tak točíme tortu dokým nie sú stočené všetky 4 pláty do jedného kruhu.

„Stočenec“ potom preložíme do tortovej formy na krémom potretú kakaovú placku a okraje vyplníme zvyšným krémom č. 2. Potrieme aj vrch a ozdobíme zvyšným ovocím podľa chuti. Necháme dobre stuhnúť a podávame.

Viac skvelých receptov nájdeš v mojich knihách a kalendároch.

moje knihy

 

Ako sa vám tento recept páči?

Pridaj komentár