Nikdy som si nemyslela, že z vaječného likéru sa dá pripiť. Po tomto fotení si však myslím, že je to viac než reálne. Likér sa lial potokom, kým som dofotila, nielen, že som minula pol fľaše, ale aby nevyšiel na zmar, tak sme ho zlízali i z taniera 🙂 Vaječný likér použite až priamo pri podávaní, pretože sa rýchlo vstrebe do bábovky, ktorej tak dodá jedinečnú chuť 🙂 Ak nemáte vaječný likér, môžete použiť i tento likér z bielej čokolády
Potrebujeme:
4 vajcia
250 g jemného tvarohu
160 g roztopeného masla
7 lyžíc vaječného likéru (70 g)
1 lyžička citrónovej kôry
110 špaldovej hladkej celozrnnej múky
110 špaldovej krupice
1 prášok do pečiva
50 g cukru
½ lyžičky vanilky
50 ml mlieka
olej na vymazanie formy a krupicu na jej vysypanie
Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky, žĺtky dáme do misky, pridáme zmäknuté maslo, tvaroh, likér a vanilku. Dobre rozmiešame. Pridáme preosiatu múku, cukor, krupicu, prášok do pečiva, mlieko, citrónovú kôru a vymiešame hladké cesto. Na záver vyšľaháme bielky a opatrne ich primiešame do cesta.
Formu vymastíme a vysypeme krupicou. Cesto do nej nalejeme a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov asi hodinu. Skúšame špáradlom a ak sa už cesto na špáradlo nelepí, bábovka je hotová. Ja som ju piekla presne hodinu a 1 minútu. Potom bábovku vyberieme, necháme chvíľu vychladnúť a preklopíme. Formu odstránime. Studenú bábovku tesne pred podávaním polejeme vaječným likérom. Podávame s alžírskou kávou (káva s vaječným likérom :))
Pridaj komentár