Tvarohová torta „Míša“

- 2

Tvarohová torta "Míša"Neverila som, že existuje niečo tak dokonalo osviežujúce! Môj syn je zrmzlinový maniak a keď som sa ho na meniny spýtala, aký by chcel koláč, povedal, že nanukový. A keďže v lete dosť fičali na tvarohových nanukoch, rozhodla som sa mu urobiť „Míša“ tortičku. Aby nebola torta príliš ťažká, rozhodla som sa nepoužiť do krému maslo. Spokojnosť bola, myslím, na strane všetkých koštujúcich a tak som presvedčená o tom, že by recept na ňu určite nemal chýbať u mňa na blogu. Aby ste si ju mohli pripraviť nielen vy, ale niekedy v blízkej budúcnosti i ja :) Blížia sa totiž meniny druhého synátora :-D

Na korpus potrebujeme:

4 vajcia

4 lyžice kryštálového cukru

1 lyžicu slnečnicového (alebo iného rastlinného) oleja

4 lyžice polohrubej múky

1 lyžičku prášku do pečiva (bez fosfátov)

1 lyžicu kakaa

 

Na krém potrebujeme:

200 g bánoveckej neochutenej nátierky (alebo syra Philadelphia)

500 g tvarohu (použila som bánovecký hrudkovitý)

1 vanilkový cukor

práškový cukor podľa chuti (ja som dala 4 lyžice)

 

Na čokoládu potrebujeme:

60 g horkej čokolády (dala som 70%)

50 g masla

1 lyžica mlieka

Tvarohová torta "Míša"

Korpus: Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky. Žĺtky vymiešame s cukrom do peny, potom pridáme olej a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Vznikne tuhá hmota. V druhej miske vyšľaháme sneh z bielkov. Opatrne ho krúživými pohybmi zapracujeme do tuhej kakaovej hmoty. Pripravíme si formu na pečenie – moja mala priemer 26 cm. Vystelieme ju papierom na pečenie (zacvaknem do obruče papier) a okraje potrieme olejom. Zmes do nej nalejeme a pečieme na 180 stupňoch asi 20 – 30 minút (treba sledovať). Po upečení necháme korpus dobre vychladnúť.

Krém: Urobíme ho veľmi jednoducho – všetky ingrediencie jednoducho zmiešame dokopy. Cukor dodávame postupne, podľa chuti – kto má rád sladšie, pridá si. Vymiešaný hladký krém nanesieme na korpus a stierkou rovnomerne uhladíme.

Čokoláda: Nad parou rozpustíme na kocky nakrájané maslo a pridáme čokoládu s lyžicou mlieka. Za stáleho miešania rozpustíme a vymiešame hladkú polevu. Nalejeme ju na tvarohový krém a dáme stuhnúť na chladné miesto.

Keď je torta dostatočne stuhnutá, krájame ju nožom namočeným v horúcej vode.

Tvarohová torta "Míša"

Viac skvelých receptov nájdeš v mojich knihách a kalendároch.

moje knihy

 

Ako sa vám tento recept páči?

2 Responses

  1. Janka
    | Odpovedať

    Ahoj, ten hrudkovity tvaroh mi tam nesedi, nezmixovala si ho predtym? Banovecky hrudkovity je mnam, ale ked budem robit tento kolacik, dam jemny tvaroh. Dakujem za fajn tip na narodeninovy dezert ??

     
    • moje.jedlo
      | Odpovedať

      Áno, miešala som to v mixéri, hrudky sa „rozbili“ 🙂

       

Pridaj komentár