Pri tomto recepte som sa inšpirovala iným svojim receptom, ktorý nájdete tu. Okrem špaldovej múky som pridala i grahamovú a urobila som 2 verzie – tvarohovú a pizza. Na tvarohovú som použila moje obľúbené veľké, lahodné a sladké hrozienka z DMky zo starostlivo usušených na slnku dozretých strapcov hrozna. 🙂 Sú nesírené a neobsahujú žiadne konzervačné látky 🙂
Potrebujeme:
1 šálku vlažného mlieka
tenký plátok masla
1 lyžičku cukru
1 lyžičku soli
1 šálku bielej špaldovej hladkej múky
1 šálku celozrnnej špaldovej hladkej múky
1 šálku grahamovej múky
½ kocky droždia
Na tvarohovú náplň potrebujeme:
250 g tvarohu (aj viac)
1 vajce
2 lyžice kyslej smotany
hrsť hrozienok
½ lyžičky škorice
1 lyžička cukru
Na pizzovú náplň potrebujeme:
kečup (najlepšie domáci)
kukuricu
šunku
oregano
olivy
všetko podľa vlastnej fantázie a chuti
Do misky dáme všetky suroviny na cesto a vymiešame cesto. Ak máme domácu pekáreň, pokojne si ňou pomôžeme. Potom ho (nevykysnuté) vyberieme na pomúčenú dosku a rozdelíme na 2 časti. Každú z nich vyvaľkáme a rozrežeme na 6 častí.
Budeme rolovať od najširšej časti k cípu, takže plnku uložíme na tú najširšiu časť (pri pizza verzii potrieme kečupom celý trojuholník, položíme plátok šunky, kukuricu, olivy a iné suroviny dávame k okraju), bočné okraje cesta cez plnku preložíme a celé spoločne zvinieme do rožka/buchty. Uložíme na plech, prekryjeme čistou utierkou a necháme vykysnúť (cca 30-40 minút). Potom potrieme rozpusteným maslom a pečieme v predhriatej rúre asi 20 minút na 180 stupňov.
Pridaj komentár