TVAROHOVO REBARBOROVÝ KOLÁČ

Možno sa mi to len zdá, ale tuším sa tento rok moja rebarbora poponáhľala. A našťastie aj riadne rozvinula, takže sa môžete tešiť na nové rebarborové recepty. Keď som spomenula, že pôjdem do záhrady na rebarboru, môj mladší sa hneď obul, že aj on ide so mnou k Barbore na záhradu a teší sa, že budeme grilovať… Hoci žiadnu Barboru v okolí nemáme, nemal veru zlý nápad, chalan, taká grilovačka by sa mi už veru páčila 🙂 Kým to príde, vychutnajme si aspoň tento skvelý koláč, je z krehkého cesta, tvarohovo-vanilkovej plnky a kyselkavej rebarbory 🙂

Na korpus potrebujeme:

200 g múky (dala som 100 g špaldovej celozrnnej a 100 g špaldovej bielej hladkej múky)

100 g masla

1 žĺtok

4 lyžice vody

Na plnku potrebujeme:

500 g jemného tvarohu (krémového)

cukor podľa chuti – treba ochutnávať, ja som dala 5 lyžíc

štipku vanilky (alebo vanilkový cukor)

1 bielok

rebarboru

Pripravíme si krehké cesto: múky zmiešame so zmäknutým maslom a so žĺtkom, po lyžiciach pridávame studenú vodu, aby sa s cestom ľahšie pracovalo. Vypracované cesto hneď roztlačíme do formy (moja má priemer 29 cm) a dáme zapiecť na 10 minút na 180 stupňov.

Kým sa cesto predpeká, v miske zmiešame tvaroh, cukor a vanilku – ochutnáme, či nám plnka sladkosťou postačuje a ak áno, primiešame do nej zbytkový bielok. Dobre premiešame a rozotrieme na predpečený korpus. Poukladáme rebarboru (buď len nakrájanú, alebo z nej narežeme tenšie pásiky a urobíme z nej mriežku), ktorú ešte na povrchu pocukríme a pečieme na 180 stupňoch podľa potreby.

Viac receptov s rebarborou nájdete v mojich knihách, viac receptov na prípravu jednotlivých typov ciest okrem krehkého (napr. piškótové, lístkové, bezlepkové a pod.) nájdete v knihe Moje skvelé koláčiky.

Viac skvelých receptov nájdeš v mojich knihách a kalendároch.

moje knihy

 

Ako sa vám tento recept páči?

Pridaj komentár