Moja mama tento koláč robievala vždy s lístkovým cestom a tak ho mám aj v knihe Recepty našich starých mám. No jedného dňa som kdesi na internete natrafila na tento krémeš s robeným cestom a mne hneď nabehli spomienky, že babka robievala na zvláštne príležitosti tento koláč. Presne si pamätám tú ťažkú sklenenú tácku s bublinkami na okrajoch a na nej učupené tieto tvarohové koláčiky s penou. A tak som začala pátrať po recepte. Koláčik som robila už 2x a vždy bol výborný. Len tak sa po ňom zaprášilo.
Na cesto potrebujeme:
300 g polohrubej múky
130 g práškového cukru
½ prášku do pečiva
1 vajce
150 g masla
Na žltý krém potrebujeme:
500 g tvarohu
120 g práškového cukru
500 ml mlieka
1 vanilkový pudingový prášok
1 celé vajce
4 žĺtky
Na sneh potrebujeme:
6 bielkov
6 lyžíc cukru
štipku soli
Zmäknuté maslo zmiešame s múkou, cukrom, práškom do pečiva a vajíčkom. Vypracujeme hladkú guľku cesta, ktorú na papieri rozvaľkáme na veľkosť plechu. Prstami mierne vyvýšte okraje. V rovnakej miske zmiešame tvaroh, cukor, pudingový prášok, vajce, žĺtky a prilejeme mlieko. Rozmixujeme na hladkú riedku zmes a nalejeme ju na pripravený korpus. Dáme piecť na 200 stupňov do vyhriatej rúry na cca 20 minút. Potom stiahneme na 150 stupňov a pečieme asi 5 minút, za ten čas si vyšľaháme sneh z bielkov a cukru so štipkou soli. Predpečený koláč vyberieme, mal by mať mierne ružové okraje a nerovnomerne naň nanesieme pevný sneh. Stierkou ho upravíme tak, aby nebol rovný a koláč dáme dopiecť na 150 stupňov na cca 10 minút, kým nezačne sneh hnednúť. Necháme vychladnuť a potom pokrájame a servírujeme.
Pridaj komentár