VAJEČNÝ LIKÉR

- 1

Aká by to bola Veľká noc bez vaječného likéru? To som predsa nemohla dopustiť. Mám jeden veľmi dobrý recept od kamarátky Stanky, no doň ide salko, ktoré sa mi tentokrát nechcelo robiť (ak sa chce vám, nech sa páči, tu je recept na domáce salko). Tak som improvizovala a vzniklo toto karamelovo žlté rumové čudo. Ale že je dobré aj bez salka, to si môžete overiť na vlastnom jazýčku i vy 🙂 Recept nie je úplne na chlp presný, pretože som prilievala a prisypávala všetko od oka a podľa chuti, takže sa môžete pokojne odviazať aj vy. A stavím sa, že bude eňo ňuňo i tak 🙂

Ak sa Vám moje recepty páčia, budem vďačná za Váš hlas v súťaži Bloger roka, ďakujem pekne 🙂

Viac receptov na veľkonočné dobroty nájdete tu.

PS: Tie prekrásne a originálne kraslice, do ktorých som sa zamilovala na prvý pohľad mám od Desanky z details. Ďakujem 🙂

Potrebujeme:

5 žĺtok z čerstvých domácich vajec

(test ako zistiť čerstvosť vajec nájdete v knižke Moje skvelé koláčiky alebo na konci článku)

2 a viac lyžíc cukru z kokosových kvetov (alebo iný obľúbený cukor)

2 a viac lyžíc práškového cukru

1 lyžička Bourbon vanilky

cca 200 ml prevareného a vychladnutého mlieka (pre alergikov napr. mandľové (neprevárame))

cca 500 ml kvalitného hnedého rumu

Vajcia, hnedý (napr. kokosový) cukor a vanilku vyšľaháme do peny a potom postupne prilievame rum, mlieko a pridávame práškový cukor. Práve práškový cukor celý likér zahustí. Všetko pridávame podľa chuti dovtedy, kým nie je konzistencia, sila a chuť ideálna. Šľaháme metličkou, aby sa všetko dobre prepojilo. Potom nalejeme do fliaš a uskladníme v chladničke.

Ako zistím, že je vajce čerstvé? 

Vajcia časom strácajú hmotnosť, vyparuje sa voda, vajce tzv. “dýcha”. Vďaka tomu majú staršie vajcia väčšiu vzduchovú bublinu. Ak si niesme istí čerstvosťou vajec, môžeme si doma urobiť jednoduchý test. Vajce ponoríme do pohára s vodou. Ak sa drží na dne, jeho obsah je ešte plný a ide o čerstvé vajce. Ak vypláva na povrch, obsahuje vzduchovú bublinu, ktorá ho nadnáša. Druhým spôsobom, ako zistiť aké staré je vajce, je rozbiť ho. Pokiaľ je bielok tekutý a rozlieva sa, vajce je staršie. Ak žĺtka oddeľujeme od bielkov, z čerstvých vajec to ide ťažšie.

Farba žĺtka závisí od krmiva a od veku nosnice, nie od spôsobu chovu. Ak hydina konzumuje kukuricu, lucernu a seno, navyše je mladá, má krásne žlté sfarbenie.

Viac užitočných tipov a trikov z kuchyne nájdete v knihe Moje skvelé koláčiky a Moje skvelé jedlo.

Viac skvelých receptov nájdeš v mojich knihách a kalendároch.

moje knihy

 

Ako sa vám tento recept páči?

One Response

  1. […] som si nemyslela, že z vaječného likéru sa dá pripiť. Po tomto fotení si však myslím, že je to viac než reálne. Likér sa lial […]

     

Pridaj komentár