Veľkonočná baba (baránok/škvarenina/plnka)

Veľkonočná baba (baránok/škvarenina/plnka)A ako sa volá toto jedlo u vás? U nás som počula tieto rôzne názvy, najviac sa mi pozdáva plnka alebo baba. Ale je možné, že u vás sa tomu hovorí úplne inak. Je to jedlo, v ktorom využijete viacero zvyškov z Veľkej noci, pokojne aj vajíčka na tvrdo alebo údené, ktoré ste nestihli zjesť.

Potrebujeme:

10 rožkov

5 vajec

2 nožičky klobásky/kúsok údeného

kúsok slaninky

2 cibule (biela a červená)

jarná cibuľka

pažítka

majoránka

cesnak (asi 5 strúčikov)

mlieko (cca ½ litra)

soľ, korenie

Veľkonočná baba (baránok/škvarenina/plnka)

Slaninku nakrájame na kocky a dáme pustiť na panvicu. Do pusteného tuku potom pridáme nasekanú cibuľku a opečieme ju. Pridáme aj nakrájanú klobásku. Kým sa tieto dobroty smažia, nakrájame si rožky, pridáme jarnú cibuľku, pažítku, majoránku (tou som naozaj nešetrila), pretlačený cesnak a opečenú slaninkovo cibuľovú zmes. Všetko dobre premiešame, pridáme surové vajcia, zamiešame, podľa potreby prilievame mlieko, aby sa rožky „napili“. Ak máte vajíčka na tvrdo, pokojne ich pridajte, ale nezabudnite aj na klasické surové, aby sa cesto „spojilo“. Necháme chvíľu postáť, dochutíme a preložíme do formy, ktorú sme vymazali tukom a vysypali hrubou múkou. Pečieme na 180 stupňov asi ¾ hodinku.

Veľkonočná baba (baránok/škvarenina/plnka)

Viac skvelých receptov nájdeš v mojich knihách a kalendároch.

moje knihy

 

Ako sa vám tento recept páči?

Pridaj komentár