Dnes mám pre vás recept na plnku. Tejto som dala prívlastok „veľkonočná“, ale v podstate s menšími obmenami ju robievame aj počas roka vždy, keď pečieme kuriatko. Plnkou naplníme kura a pečieme spolu. Do tejto som pridala šunku (bežne robím so stopenou slaninkou – tiež je to výborné), medvedí cesnak i pesto z neho (bežne robím s klasickým slovenským cesnakom). A posledná zmena oproti „bežnej“ plnke je tá, že túto som piekla v pekáči 🙂 Takže si ju môžete prispôsobiť ako len chcete (a zásoby dovolia). Mňamková je 🙂
Potrebujeme:
3 – 4 grahamové rožky (alebo klasické biele, či bezlepkové)
4 vajcia
asi 300 g kvalitnej šunky (alebo slaninky, či pečienky)
1 cibuľu
2 lyžice pesta z medvedieho cesnaku (alebo pol hlavy klasického cesnaku)
hrsť medvedieho cesnaku (alebo petržlenovej vňate)
soľ
korenie
olej na opekanie
mlieko alebo vývar na zaliatie rožkov
Rožky nakrájame na malé kocky a zalejeme ich mliekom alebo vývarom len toľko, aby sa rožky napili, ale neplávali v tekutine. Na oleji si osmažíme nadrobno nasekanú cibuľku, ak používame slaninu, najskôr opražíme tú a potom vo výpeku opečieme cibuľu. Ak použijeme pečienku, pridáme ju opiecť k cibuľke. Ak použijeme klasický cesnak, tiež ho môžeme opražiť spolu s cibuľkou (treba dávať pozor, aby nezhorel a nezhorkol). Zmes pridáme k rožkom, pridáme vajíčka, medvedí cesnak, soľ, korenie, nakrájanú šunku, pesto (možné vynechať) a nasekaný medvedí cesnak. Všetko spolu dobre premiešame a necháme 5 minút postáť. Za tú chvíľu pripravíme pekáčik, vystelieme ho papierom na pečenie tak, aby sa dala plnka prekryť.
Potom zmes nalejeme do pekáča, zakryjeme ho papierom, aby sa dobre prepiekla aj z vnútra a pečieme na 180 stupňoch asi 45 minút (aj viac). Povrch plnky po stlačení by mal byť pevný. Asi 10 minút pred koncom pečenia plnku odokryjeme, aby sa zapiekla aj kôrka. Dopekáme podľa potreby. Papáme teplé alebo studené.
Pridaj komentár