Chlieb / pečivo / pizza · Články · Dezerty bez lepku · Dezerty s múkou · Dobroty z kvásku · Šaláty / nátierky · Vegan · Vegetarián

VEĽKONOČNÉ RECEPTY

Veľká noc je tu 🙂 A tu je zopár mojich tipov, ako ju prežiť čo najchutnejšie 🙂 Či už sa inšpirujete sladkými dezertmi, šalátmi, likérom alebo kváskovým chlebíkom, želám Vám krásne a pokojné prežitie veľkonočných sviatkov 🙂

PS: Sledujte môj blog, pribudnú i ďalšie veľkonočné recepty 🙂

Ak sa vám recepty páčia a máte chvíľku čas, podporte ma, prosím, v súťaži BLOGER ROKA Za každý hlas zo  ďakujem

ČOKOLÁDOVO – KOKOSOVÉ HNIEZDA

100 g 70% čokolády
1 lyžička kokosového oleja
½ šálky bio kokosu
(podľa chuti môžete pridať med alebo iné sladidlo)

Na ozdobenie – mandle v čokoláde

Čokoládu spolu s kokosovým olejom rozpustíme nad parou a zmiešame s kokosom. Na papier na pečenie lyžicou opatrne nanesieme trochu zmesi a vytvarujeme tvar hniezda. Do stredu opačnou stranou lyžice vytlačíme jamku – na vajíčka, resp. mandle v čokoláde. Necháme stuhnúť na chladnom mieste. Potom naplníme vajíčkami a podávame ako efektný dezert. Hniezda môžeme plniť aj krémom alebo šľahačkou – napr. kokosovou.

Viac sladkých receptov bez lepku nájdete tu.

VEĽKONOČNÝ MAZANEC ZO ŠPALDOVEJ MÚKY S BRUSNICAMI A PEKANOVÝMI ORECHMI

Potrebujeme:
350 g celozrnnej hladkej špaldovej múky
250 g bielej hladkej špaldovej múky
100 g cukru z kokosových kvetov
1 lyžička bourbon vanilky v prášku
250 ml mlieka
½ kocky droždia
3 vajcia
80 g masla
2 lyžice smotany (jogurtu)
½ lyžičky soli
2 hrste brusníc (hrozienok)
1 hrsť pekanových (vlašských) orechov + na ozdobenie (aj lupienky mandlí)

Z vlažného mlieka, 1 lyžice cukru a kvasníc urobíme kvások. Potom pridáme 2 vajcia (tretie je určené na potretie), múku, cukor, vanilku, štipku soli, rozpustené maslo a smotanu. Ak miešame cesto v pekárničke, orechy, ani ovocie nepridávame hneď, aby ho pekáreň nerozomlela na malinké časti, ale až v druhej časti miesenia cesta. Ak pracujeme s cestom ručne, môžeme orechy aj ovocie pridať hneď. Cesto necháme vykysnúť na teplom mieste prikryté utierkou asi 30 minút. Vykysnuté cesto rozdelíme na dve časti: jednu o trošku väčšiu ako druhú. Každú časť rozdelíme na 3 časti, spolu nám teda vznikne 6 bochníčkov. Vezmeme si bochníčky z väčšej časti, vytvarujeme z nich dlhé šulce a zapletieme ich do vrkoča. Konce spojíme a preložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. To isté urobíme s bochníčkami z menšej časti, zapletený veniec položíme na prvý veniec, všetko potrieme vajíčkom, ozdobíme orechmi a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov podľa potreby. Neskôr môžeme teplotu znížiť, aby sa aj v hrubej časti pletenec dopre prepiekol. Skúšame špáradlom, hlavne v najhrubšej časti. Ak zostáva špáradlo (špajla) suché, veniec môžeme vybrať a ozdobiť podľa chuti.

MAKOVÉ MUFFINY BEZ MÚKY S KOKOSOVOU ŠĽAHAČKOU A SUŠENÝMI BRUSNICAMI

3 vajcia
50 g cukru
40 g kokosového oleja
130 g mletého maku
1 lyžička škorice
1 lyžička vínneho kameňa (prášku do pečiva)

kokosová smotana (ak nie ste alergici, pokojne použite klasickú 33% šľahačkovú smotanu)

Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky. Bielky vyšľaháme na sneh, žĺtky dáme spolu s cukrom do misy a vymiešame do peny. Potom pridáme aj rozpustený (ale nie horúci) olej, vajce, mletý mak, vínny kameň a škoricu. Dobre premiešame a na záver opatrne primiešame sneh z 3 bielkov. Pridáme hrsť sušených brusníc, premiešame a cesto rozdelíme lyžičkou do pripravených košíčkov v muffinovom plechu. Pečieme na 180 stupňoch asi 12-15 minút.
Po vybratí necháme vychladnúť. Kokosovú šľahačku vyšľaháme ako klasickú a potom ňou dekorujeme upečené mufiny. Ozdobíme mandlami v čokoláde a podávame.

Viac receptov bez mlieka nájdete tu.

PANNA COTTA VAJEČNÝ LIKÉR

Už ste skúšali túto skvelú panna cotu z mojej knihy Moje skvelé jedlo? Odporúčam 🙂 Ja ju robím tento rok znova, jej chuť je typicky veľkonočná 🙂Ak knižku nemáte, nezúfajte, tu je recept 🙂

Suroviny:
200ml mlieka
4 plátky želatiny (alebo 2,5g agaru)
1 lyžička Bourbon vanilky
1 lyžica xylitolu alebo trstinového cukru
2 žĺtky
1 lyžica rumu (alebo podľa chuti) alebo rumovej esencie

Ak pripravujeme želatinu z plátkov, postup je nasledovný:
Plátky želatiny ponoríme do misky s vodou na 10 minút, aby sa napučali. Do hrnca dáme variť mlieko a cukor. Keď je cukor rozpustený, pridáme vyžmýkanú želatinu a zahrievame ju (nevaríme!), kým sa nerozpustí.
Ak pripravujeme želatinu z agaru, postup je nasledovný:
Mlieko dáme variť s cukrom do hrnca. Keď sa blíži bod varu, prisypeme 2,5g agaru a varíme spolu 5-6 minút, neustále miešame.
Vo vedľajšej miske šľaháme žĺtky s rumom (alebo rumovou esenciou) a vanilkou. Postupne za stáleho šľahania lyžičkou zapracovávame želatínové mlieko. Lyžičkou preto, aby sa vajcia nezrazili. Vyšľaháme všetko do podoby vaječného likéru, nalejeme do pripravených nádob a dáme stuhnúť do chladničky. Z uvedeného množstva nám výjdu asi 2 porcie.

DOMÁCI VANILKOVÝ LIKÉR Z BIELEJ ČOKOLÁDY, recept tu

ŠALÁT ZO SUROVEJ BROKOLICE

Neľakajte sa – určite sa surovou brokolicou neotrávite, ba naopak, dodáte telu všetky vitamíny, ktoré brokolica obsahuje, v tej najlepšej forme 
Recept na tento šalát mám od kolegynky Helenky. Priznám sa, že keď mi prezradila recept naň, bola som v pomykove. Ako môže chutiť všetko dohromady? Ale vyskúšala som a odvtedy je mojim favoritom. A aj každej návšteve veľmi chutil. Vyskúšajte tiež.

Potrebujeme:
ružičky z 1 brokolice nasekané na drobné kúsky (hrubé časti použite napr. do polievky)
2 – 3 mrkvy
2 hrste nasucho opečených mandlí
1 – 2 pásiky na kocky nakrájanej opečenej slaninky
hrsť hrozienok
červená cibuľa alebo šalotka na mesiačiky
1 veľká kyslá smotana

Brokolicu nasekáme na drobno (čo najmenšie kúsky), mrkvu nastrúhame, mandle opečieme nasucho, slaninku vyškvaríme, cibuľu nakrájame na mesiačiky, primiešame hrsť hrozienok, ochutíme soľou, korením a všetko dobre premiešame aspolu s kyslou smotanou. Necháme odležať aspoň 2 hodiny a podávame. Skvele sa hodí aj k pečenému mäsu.

VAJÍČKOVÝ ŠALÁT S MEDVEDÍM CESNAKOM

Potrebujeme:
1 biely cottage cheese
2 vajíčka na tvrdo
1 jarná cibuľka
2 lyžičky pesta z medvedieho cesnaku (recept tu)
soľ, korenie

Vajíčka nakrájame a spolu s ostatnými surovinami zmiešame dohromady. Necháme odležať na chladnom mieste a podávame.

Tento šalát môžete urobiť aj z uvarených vajíčok, ktoré vám zostanú po Veľkej noci.
DOMÁCI KVÁSKOVÝ CHLIEB, recept tu.
Viac receptov na chlieb a pečivo nájdete tu.

One thought on “VEĽKONOČNÉ RECEPTY

Pridaj komentár