Robievate veľkonočného barančeka? U nás v rodine to nebolo až tak zvykom, ale kvôli deťom som si tento tradičný koláč obľúbila. V mojej knihe Recepty našich starých mám naň nájdete i recept a je fakt overený a dobrý. Baranček ide krásne vyklopiť z formy, teda za predpokladu, že ju dobre vymažete a vysypete. Nech sa páči, ak ste ešte tento rok nepiekli, tu je recept 🙂
Potrebujeme:
3 vajcia
1 vanilkový cukor
150 g práškový cukor
5 PL mlieko
5 PL olej
150 g polohrubá múka
1 zlatý klas
1 prášok do pečiva
citrónová kôra
Múku zmiešame so zlatým klasom a práškom do pečiva. Žĺtky zmiešame s cukrom a vanilkovým cukrom do peny. Potom postupne pridávame olej a mlieko a na záver do tejto zmesi pridáme múkovú zmes s citrónovou kôrou. V miske vyšľaháme bielky na tuhý sneh a opatrne sneh zapracujeme do cesta, vypracujeme z neho cesto podobné piškótovému. Formu na baránka vymastíme a vysypeme hrubou múkou. Pečieme na 160 stupňov asi 40 minút. Po upečení necháme 1 hodinu chladnúť vo forme, potom vyklopíme a ozdobíme podľa chuti. Na očká môžete použiť klinčeky, môžete ho poliať čokoládou, posypať kokosom – podľa vlastnej fantázie.
Pridaj komentár