Chlieb / pečivo / pizza · Hlavné jedlá bez mäsa · Hlavné jedlá s mäsom · Home made · Obed so sebou · Polievky · Pre školáka · Šaláty / nátierky · Slané · Večera · Vegan · Vegetarián

VŠETKO, ČO POTREBUJETE VEDIEŤ O MEDVEĎOM CESNAKU + 10 NAJOBĽÚBENEJŠÍCH RECEPTOV

Máme tu sezónu medvedieho cesnaku, mojej obľúbenej rastlinky nielen preto, že je znakom prebúdzajúcej sa okolitej prírody a je predzvesťou prichádzajúcich teplých dní, ale i pre jej chuť, rôznorodé využitie a hlavne vitamíny. Veď medvede, podľa ktorých rastlinka dostala tento názov, pretože je to prvá vec, ktorú po zime konzumujú, aby im prečistila krv, črevá i žalúdok, predsa vedia, čo je po dlhom zimnom spánku najlepšie na naštartovanie organizmu.

Odporúča sa pri detoxikácii, pri vysokom krvnom tlaku, či pri zvýšenom cholesterole. Je vhodný aj pri dýchacích problémoch a tráviacich ťažkostiach, najmä pri problémoch s črevami (zápcha, plynnatosť…). Pôsobí antibakteriálne a protiplesňovo.

„Medveďka“ nájdete vo vlhkých lesných porastoch asi od polovice marca/začiatku apríla. V závislosti od lokality sa tento termín môže posúvať. Vhodný na zber je asi 1 mesiac, keď začne kvitnúť, stráca na sile. Má jasnozelené, kopijovité, lesklé listy vyrastajúce priamo z cibuľky, ktorá je obalená bledými priehľadnými šupkami. Kvitne bielymi kvetmi. Jeho intenzívnu vôňu zacítite široko – ďaleko. To je aj hlavný spôsob, ako ho rozoznať od prudko jedovatej konvalinky. Práve s ňou sa medvedí cesnak zvykne zamieňať, no listy konvalinky nevoňajú „cesnakovo“, takže určite nechoďte na zber s nádchou.

Medvedí cesnak si môžeme „presťahovať“ aj do vlastnej záhradky, vyrastá z cibuliek a tak stačí, ak nájdeme vo svojej záhradke vlhké tienisté miestečko a cibuľky aj s korienkami z lesa si jednoducho presadíme.

Najlepšie je ho konzumovať čerstvý, medvedí cesnak sa neodporúča sušiť, pretože stráca všetky svoje liečivé účinky. Ak chceme z neho vyťažiť maximum a urobiť si z neho zásoby na celý rok, môžeme si z neho urobiť „čisté“ alebo „základné“ pesto (medvedí cesnak rozmixujeme s kvalitným olejom, naporcujeme do pohárikov a dolejeme olejom až nad zelený okraj. ) a do pokrmov ho pridávať až po ich uvarení, teda bez tepelnej úpravy. A tu je zopár receptov z mojej kuchyne 🙂

PESTO Z MEDVEDIEHO CESNAKU S MANDĽAMI A PARMEZÁNOM

Potrebujeme:
4 hrste čerstvo natrhaného medvedieho cesnaku
2 lyžice pomletých mandlí (pokojne môžete použiť kešu, vlašské orechy, lieskovce alebo môžete túto časť úplne vynechať. V originálnom recepte na pesto sú použité píniové oriešky),
2 lyžice strúhaného parmezánu
primerané množstvo kvalitného oleja (aby sa dalo dobre mixovať)

Všetko vložíme do vysokej nádoby a mixujeme ponorným mixérom do hladkej masy. Naplníme pripravený pohárik, zalejeme olejom, zaviečkujeme a uchovávame v chladničke.

Pesto má rozmanité použitie – do nátierok, polievok, či ako „omáčka“ na špagety.

Na dlhodobé uskladnenie odporúčam robiť len „základné pesto“ a v prípade potreby ho zmiešať s parmezánom a orieškami. 


KURACIE STEHNÁ NA PAPRIKE A MEDVEĎOM CESNAKU

Potrebujeme:
kuracie stehná bez kostí a bez kože
soľ
korenie
horčicu s medvedím cesnakom (alebo horčicu a ponorným mixérom rozmixovaný medvedí cesnak)
mletú sladkú papriku
ako prílohu – napr. ryžu

Postup:
Vykostíme si kuracie stehná, odstránime kožu a nakrájame ich na kocky. Posolíme, poprášime paprikou a okoreníme. Pridáme horčicu s medvedím cesnakom, premiešame a necháme chvíľku postáť (asi pol hodinku). Na panvici si zohrejeme olej a prudko osmažíme napácované mäso (aj so šťavou). Poriadne premiešame, aby sa zatiahlo mäsko a opekáme. Po 5 minútach prilejeme teplý vývar (alebo vodu), premiešame a prikryjeme. Dusíme na miernom ohni asi 15 minút. Podávame s ryžou a posekaným čerstvým medvedím cesnakom.

POLIEVKA Z MEDVEDIEHO CESNAKU

Suroviny:

3 zemiaky

300ml vody alebo vývaru

200ml mlieka (rastlinného)

2 hrste medvedieho cesnaku (alebo 2 lyžičky pesta z medvedieho cesnaku)

soľ

korenie

hrsť čerstvých byliniek

Do vývaru alebo osolenej vody dáme variť očistené a na kocky nakrájané zemiaky. Keď sú mäkké, prilejeme mlieko, rozmixujeme a necháme prevrieť. Vo vedľajšej nádobe rozmixujeme ponorným mixérom medvedí cesnak a pridáme ho do polievky. Ak máme pesto, pokojne ho použijeme. Polievku odstavíme zo zdroja tepla, pridáme čerstvé bylinky podľa chuti, osolíme, okoreníme a podávame.

BYLINKOVÉ MASLO

Suroviny:

250g masla

3 hrste byliniek (medvedí cesnak, bazalka, rozmarín, pažítka)

štipka soli

Bylinkové maslo je základom dobrej kuchyne, pretože je skvelým doplnkom k rybám, k mäsu, k zelenine, či len tak – natrieť na chlieb. Jeho príprava je veľmi jednoduchá a dá sa vyrobiť z akýchkoľkvek byliniek.

Maslo vyberieme z chladničky a necháme ho zmäknúť pri izbovej teplote. Bylinky si natrháme ručne na čo najmenšie kúsky. Do misky vložíme maslo, natrhané bylinky, posypeme štipkou soli a všetko spolu dobre vymiešame. Pripravíme si fóliu alebo papier na pečenie, položíme naň bylinkové maslo, vytvarujeme valček a dobre ho zakrútime. Dáme do chladničky ztuhnúť a kedykoľvek použijeme.

VAJÍČKOVÝ ŠALÁT S MEDVEDÍM CESNAKOM

Potrebujeme:
1 biely cottage cheese
2 vajíčka na tvrdo
1 jarná cibuľka
2 lyžičky pesta z medvedieho cesnaku
soľ, korenie

Vajíčka nakrájame a spolu s ostatnými surovinami zmiešame dohromady. Necháme odležať na chladnom mieste a podávame.

CUKETOVÉ VELOUTE S MEDVEDÍM CESNAKOM

Potrebujeme:
3 na kocky nakrájané zemiaky
1 nakrájaná cuketa (aj so šupkou, ak je mladá)
voda
mlieko (smotana)
soľ, korenie
Pesto z medvedieho cesnaku (recept vyššie)
tekvicové semienka
tekvicový olej (alebo olivový)

Zemiaky očistíme, nakrájame na kocky a dáme variť do osolenej vody. Po 10 minútach pridáme nakrájanú cuketu a varíme ešte asi 5-6 minút. Potom polievku rozmixujeme, ochutíme mletým čiernym korením, prilejeme mlieko/smotanu a necháme len chvíľku prevrieť. Semienka nasucho opečieme na panvici. Polievku necháme troška vychladnúť, potom ju naberieme do tanierov a do vlažnej pridávame pesto. Ozdobíme semienkami, olejom a vychutnávame

KURACIE NUGETKY V CESTÍČKU Z MEDVEDIEHO CESNAKU PRIPRAVENÉ V RÚRE

Potrebujeme:
kuracie prsia (podľa počtu osôb, ja som robila z 3ks)
2 vajcia
2 lyžice cícerovej múky (alebo špaldovej)
soľ
korenie
1 lyžica minerálky (môžete dať aj mlieko)
2 lyžice základného pesta z medvedieho cesnaku

Kuracie prsia si narežeme na menšie kúsky po vlákne mäsa. Posolíme, okoreníme a pripravíme na obaľovanie v cestíčku. Ešte si pripravíme plech vystlaný papierom na pečenie a predhrejeme rúru na 180 stupňov.

Cestíčko pripravíme veľmi jednoducho – vajíčko rozšľaháme vidličkou a pridáme základné pesto z medvedieho cesnaku. To si pripravíme jednoducho tak, že vo vyššej nádobe ponorným mixérom rozmixujeme umyté listy medvedieho cesnaku s kvalitným panenským olejom – množstvo oleja musí byť také, aby sa listy dali dobre rozmixovať. Ochutíme štipkou soli. K tejto zmesi pridáme múku (ak nemáme cícerovú, môžeme dať aj inú bezlepkovú alebo s lepkom, ide o zahustenie). Keď máme mierne husté cestíčko, nugetky v ňom obalíme a uložíme na pripravený plech. Dáme piecť na cca 10 minút, aby sa prsíčka nevysušili. Podávame k nim zemiaky a jogurtovú omáčku (jogurt, štipka soli, korenia, pretlačený cesnak, 1/2 lyžičky horčice).

PIZZOVÝ OSÚCH S BRYNDZOU A PESTOM

Základ tvorí pizzové cesto, ktoré poznáte z mojej knihy Moje skvelé jedlo

Potrebujeme:
150 g celozrnnej hladkej špaldovej múky
50 g bielej špaldovej múky
50 g ražnej celozrnnej múky
150 g vody
½ balíčka sušeného droždia
1 lyžica cukru
½ lyžičky soli
1 lyžica olivového oleja

Na ozdobenie:
6 lyžíc ricotty
4 lyžice pesta z medvedieho cesnaku (alebo iného)
bryndza podľa chuti
cibuľa

Cesto vymiešame buď v domácej pekárničke/robote alebo ručne. Do misky nasypeme všetky suroviny aj odváženú vodu a vypracujeme hladké cesto. Ak vkladáme suroviny do pekárničky, začneme vodou, olejom, k nim nasypeme droždie, cukor, múku, soľ. Ak pracujeme ručne, najskôr začneme múkou, pridáme droždie, cukor, soľ, olej a vodu. Vypracujeme hladké cesto, prikryjeme ho utierkou a dáme kysnúť na asi 30-60 minút (záleží od teploty okolia) bokom. Keď je vykysnuté, rozdelíme ho na dve časti. Každú z nich prstami roztlačíme na papierom na pečenie vystlanom plechu do tvaru kruhu. Pripravenú pizzu potrieme ricottou, pestom, poukladáme naň cibuľu a posypeme bryndzou. Dôležité je mať dobre vyhriatu rúru na maximum jej výkonu, minimálne však 250 stupňov. Plech s pizzou vkladáme až do dobre vyhriatej rúry a pečieme podľa potreby – cca 7-10 minút.

KURACIE ROLKY S BRYNDZOU A PESTOM

Potrebujeme:

kuracie prsia (podľa počtu osôb, ja som použila 3 ks)

2 hrste medvedieho cesnaku

cca 200 g bryndze (mala by byť 100% ovčia, treba čítať zloženie)

1 balenie šampiňónov

asi 5 sušených fíg

soľ, korenie

tuk (napr. maslo)

zemiaky

Kuracie prsia umyjeme a narežeme na tenšie a širšie plátky. Pokoreníme ich a potrieme „zelenou zmesou“. Tú si vyrobíme tak, že v ponornom mixéri rozmixujeme medvedí cesnak a pridáme bryndzu. Soliť veľmi netreba, bryndza je slaná. Touto zmesou potrieme prsia, uložíme na ne plátok figy, zatočíme a prepichneme špáradlom. Pekáč potrieme tukom a všetky rolky naň poukladáme. Zvyšnú cesnakovo bryndzovú plnku natlačíme do šampiňónov, ktoré sme zbavili nožiček a natrieme na rolky. Nožičky šampiňónov môžeme použiť do polievky alebo ich uložiť medzi mäsko a upiecť všetko spoločne. Všetko uložíme do pekáča, posypeme korením a vložíme do vopred vyhriatej rúry na 250 stupňov. Pri tejto teplote pečieme asi 5 minút, potom teplotu stiahneme na 130 stupňov, aby sa mäso veľmi nevysušilo a pečieme asi 30-40 minút.

OTRUBOVÁ PIZZA S MEDVEDÍM CESNAKOM

Potrebujeme:
2 vajcia
6 lyžíc ovsených otrúb
2 lyžice bieleho jogurtu
pol lyžičky rasce
čerstvá bazalka
1 pretlačený cesnak
pol lyžičky soli

Na obloženie:
drvené paradajky
pesto z medvedieho cesnaku
saláma
šampiňóny
mozzarela
paradajky
olivy
čerstvý medvedí cesnak na ozdobu (po upečení)

Z vajíčok, otrúb, jogurtu, soli, bazalky, rasce a cesnaku vymiešame cesto, ktoré nalejeme na pripravený papier na pečenie, rozotrieme do tvaru pizze a pečieme v predhriatej rúre na 180st. 10 minút. Kým sa korpus pečie, pripravíme si suroviny na obloženie, výber je na Vás. Po 10 minútach korpus potrieme rajčinovou drťou, pestom z medvedieho cesnaku, obložíme podľa chuti a stavu chladničky a pečieme ďalších 10-15 minút. Po vytiahnutí z rúry posypeme natrhaným medvedím cesnakom.

Tieto a viac receptov nielen s medvedím cesnakom nájdete v mojich knihách

Moje skvelé jedlo a Moje skvelé koláčiky

6 thoughts on “VŠETKO, ČO POTREBUJETE VEDIEŤ O MEDVEĎOM CESNAKU + 10 NAJOBĽÚBENEJŠÍCH RECEPTOV

  1. Spätné upozornenie: - Moje Jedlo

Pridaj komentár